Šta to znači za novu građevinsku sezonu?

– Cijene materijala skočile su najmanje za 30 posto, zatim cijene rada što se posljedično odrazilo i na cijenu kvadrata stambenog prostora. Evo, imamo informaciju da će cijena armature skočiti za 60 posto, a to će povući i ostala poskupljenja – kažu nam u tuzlanskoj građevinskoj firmi Tehnograd.

Kako su naglasili, u BiH ima specifičan problem kada je u pitanju planiranje građevinske sezone.

– Mnogo poslova ide preko javnih nabavki, a procjene za narednu godinu rade se na osnovu prošle. Evo, sada imamo vanrednu situaciju na istoku Evrope koja ima refleksiju na globalnu scenu. Te procjene u pravilu nisu realne, sva sreća mi imamo posla u svojoj režiji – ističu u Tehnogradu.

Trenutno najveći problem građevinskom sektoru je nedostatak stručne radne snage.

– Odlaze majstori, zidari, tesari, varioci…, najviše u Hrvatsku i Sloveniju, ali i u zemlje zapadne Evrope. To je veliki problem za građevinske firme, tako da pojedina preduzeća angažuju strane radnike, konkretno iz Turske. Tako je jedan turski državljanin otvorio firmu, čini mi se u Brčkom, i prema iskazanoj potrebi bh. građevinskih firmi, angažuje majstore iz Turske – istakli su u tuzlanskoj firmi.

U Megagradnji iz Zenice također su nam kazali kako su cijene materijala mnogo poskupjele.

– Stalno rastu cijene, ali posla ima za onoga ko hoće raditi. Također, zasad nemamo problema sa pronalskom radne snage – saopćili su nam u Megagradnji.

Izvor: Faktor