Generalna skupština UN-a će danas glasati o izbacivanju Rusije iz Vijeća za ljudska prava

/

U Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija danas će se glasati o izbacivanju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava. Rusija je upozorila države koje planiraju glasati za izbacivanje da će to imati posljedice.

Isključivanje Rusije iz Vijeća za UN-a za ljudska prava predložile su Sjedinjene Američke Države nakon što su u javnost izašli dokazi o masakru koji je ruska vojska počinila u ukrajinskog Buči.

Da bi došlo do izbacivanja Rusije iz Vijeća za ljudska prava potrebno je da ovu odluku podrži dvije trećine članica Ujedinjenih nacija. Libija je bila izbačena 2011. godine nakon nasilja koje su počinile snage lojalne Muameru Gadafiju.

Zapadne diplomate su uvjerene da će imati dovoljno podrške među 193 članice Ujedinjenih nacija da odluka o izbacivanju bude usvojena.

Rusija je upozorila države koje budu glasale protiv ili ostanu suzdržane da će to imati posljedice za bilateralne veze, javio je Reuters.

U izjavi za novinsku agenciju Tass, šef ruske misije u UN-u je rekao da će, ako se rezolucija usvoji, zapadnjaci moći da na sve države primjenjuju samo svoju viziju ljudskih prava.

Ambasadorica SAD-a u UN-u poručila je da je bitno jasno pokazati da se svijet neće pretvarati da Rusija poštuje ljudska prava dok čini zločine.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...