Generalna skupština UN-a će danas glasati o izbacivanju Rusije iz Vijeća za ljudska prava

/

U Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija danas će se glasati o izbacivanju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava. Rusija je upozorila države koje planiraju glasati za izbacivanje da će to imati posljedice.

Isključivanje Rusije iz Vijeća za UN-a za ljudska prava predložile su Sjedinjene Američke Države nakon što su u javnost izašli dokazi o masakru koji je ruska vojska počinila u ukrajinskog Buči.

Da bi došlo do izbacivanja Rusije iz Vijeća za ljudska prava potrebno je da ovu odluku podrži dvije trećine članica Ujedinjenih nacija. Libija je bila izbačena 2011. godine nakon nasilja koje su počinile snage lojalne Muameru Gadafiju.

Zapadne diplomate su uvjerene da će imati dovoljno podrške među 193 članice Ujedinjenih nacija da odluka o izbacivanju bude usvojena.

Rusija je upozorila države koje budu glasale protiv ili ostanu suzdržane da će to imati posljedice za bilateralne veze, javio je Reuters.

U izjavi za novinsku agenciju Tass, šef ruske misije u UN-u je rekao da će, ako se rezolucija usvoji, zapadnjaci moći da na sve države primjenjuju samo svoju viziju ljudskih prava.

Ambasadorica SAD-a u UN-u poručila je da je bitno jasno pokazati da se svijet neće pretvarati da Rusija poštuje ljudska prava dok čini zločine.

 

Povezani postovi

Ni u Njemačkoj nije kao nekada: “Moram raditi tri posla, za slobodni vikend ne znam”

U proteklih dvadesetak godina se broj osoba koje rade...

Vozač iz BiH uhvaćen sa lažnom vozačkom, imao alkohol i više vrsta narkotika u krvi

Pripadnici njemačke saobraćajne policije zaustavili su sinoć tokom rutinske...

Otac i sin, porijeklom iz BiH, osuđeni na doživotne robije zbog ubistva iz osvete

Višegodišnji sukob dvije romske porodice kulminirao je ubistvom 42-godišnjaka,...

Mjera protiv inflacije: Beč plaća stanarinu korisnicima gradskih stanova

Gradske vlasti Beča će u okviru svoje antiinflacijske politike...