EBRD usvojio novu strategiju za BiH, određeni su prioriteti

Datum:

Upravni odbor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odobrio je novu državnu strategiju za Bosnu i Hercegovinu koja će definirati ulaganja banke u zemlji za period 2022-2027.

– Strateški prioriteti EBRD-a bit će jačanje uloge privatnog sektora, uključujući jačanje vještina i digitalizaciju, otklanjanje ključnih nedostatke u infrastrukturi, nastojati poboljšati upravljanje i daljnju regionalnu integraciju, te podržati energetsku diverzifikaciju prestanka korištenja ugljena i promocija prelaza na niskougljični razvoj – saopćeno je iz EBRD-a.

Zeleni gradovi

Strategija je odobrena nekoliko dana prije planiranog posjeta potpredsjednika EBRD-a za politiku i partnerstva Marka Bouvmana (Bowman), koji će 11. i 12. aprila boraviti u Sarajevu kako bi razgovarao o njenoj provedbi s vlastima.

– Kao i uvijek EBRD ostaje posvećen Bosni i Hercegovini. Posljednjih 25 godina ulagali smo u vodeće projekte poput koridora 5C, u komunalnu infrastrukturu i u privatna preduzeća. S obzirom na to da je pet bh. gradova već u našem uspješnom programu Zeleni gradovi, drago mi je što ću tokom moje posjete potpisati nove ugovore o ulaganjima za podršku zelenijim općinskim uslugama i javnom prijevozu u Kantonu Sarajevo i Distriktu Brčko – saopćeno je.

Banka je počela ulagati u BiH prije 25 godina, s prvim ulaganjem 1996. godine, neposredno nakon završetka rata, pomažući hitnu obnovu elektroenergetskih i telekomunikacijskih mreža. Od 1996. godine EBRD je uložio više od 2,83 milijarde eura za 200 projekata u zemlji.

Spremni povećati podršku infrastrukturi BiH

Samo ulaganja u 2020. i 2021. premašila su 300 miliona eura. Isplata preuzetih sredstava nije se usporila ni tokom pandemije, 190 miliona eura u 2021. i pokazujući da se projekti EBRD-a odobreni ranijih godina uspješno implementiraju.

U 2022. godini EBRD je spreman povećati svoju podršku infrastrukturi BiH, zelenijim gradovima i boljim općinskim uslugama za građane, kao i za energetsku efikasnost u javnim i privatnim zgradama. Osim toga, spremna je povećati i podršku za kreditne linije lokalnim bankama u podršci ženama poduzetnicama te digitalnoj spremnosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća.

U narednim danima banka će također potpisati ugovor o finansiranju s lokalnim operatorom prijenosnog sistema Transco, za jačanje mrežne povezanosti i spremnosti za širenje obnovljivih izvora energije, saopćeno je iz EBRD-a.

Povezani postovi
Related

Tvrde da ih Federalna vlada ignorira: Od Fadilove sadake penzioneri ne mogu kupiti ni pola metra drva

Dok zima uveliko kuca na vrata, a većina građana...

U BiH sutra počinje predizborna šutnja

U BiH sutra počinje predizborna šutnja pred opće izbore koji...

Historijski izbori

U nedjelju se održavaju izbori. Kako god da završe,...

Opći izbori: 5.903 biračka mjesta, pravo glasa ima više od 3,3 miliona birača

Na ukupno 5.903 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini...