EBRD usvojio novu strategiju za BiH, određeni su prioriteti

/

Upravni odbor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odobrio je novu državnu strategiju za Bosnu i Hercegovinu koja će definirati ulaganja banke u zemlji za period 2022-2027.

– Strateški prioriteti EBRD-a bit će jačanje uloge privatnog sektora, uključujući jačanje vještina i digitalizaciju, otklanjanje ključnih nedostatke u infrastrukturi, nastojati poboljšati upravljanje i daljnju regionalnu integraciju, te podržati energetsku diverzifikaciju prestanka korištenja ugljena i promocija prelaza na niskougljični razvoj – saopćeno je iz EBRD-a.

Zeleni gradovi

Strategija je odobrena nekoliko dana prije planiranog posjeta potpredsjednika EBRD-a za politiku i partnerstva Marka Bouvmana (Bowman), koji će 11. i 12. aprila boraviti u Sarajevu kako bi razgovarao o njenoj provedbi s vlastima.

– Kao i uvijek EBRD ostaje posvećen Bosni i Hercegovini. Posljednjih 25 godina ulagali smo u vodeće projekte poput koridora 5C, u komunalnu infrastrukturu i u privatna preduzeća. S obzirom na to da je pet bh. gradova već u našem uspješnom programu Zeleni gradovi, drago mi je što ću tokom moje posjete potpisati nove ugovore o ulaganjima za podršku zelenijim općinskim uslugama i javnom prijevozu u Kantonu Sarajevo i Distriktu Brčko – saopćeno je.

Banka je počela ulagati u BiH prije 25 godina, s prvim ulaganjem 1996. godine, neposredno nakon završetka rata, pomažući hitnu obnovu elektroenergetskih i telekomunikacijskih mreža. Od 1996. godine EBRD je uložio više od 2,83 milijarde eura za 200 projekata u zemlji.

Spremni povećati podršku infrastrukturi BiH

Samo ulaganja u 2020. i 2021. premašila su 300 miliona eura. Isplata preuzetih sredstava nije se usporila ni tokom pandemije, 190 miliona eura u 2021. i pokazujući da se projekti EBRD-a odobreni ranijih godina uspješno implementiraju.

U 2022. godini EBRD je spreman povećati svoju podršku infrastrukturi BiH, zelenijim gradovima i boljim općinskim uslugama za građane, kao i za energetsku efikasnost u javnim i privatnim zgradama. Osim toga, spremna je povećati i podršku za kreditne linije lokalnim bankama u podršci ženama poduzetnicama te digitalnoj spremnosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća.

U narednim danima banka će također potpisati ugovor o finansiranju s lokalnim operatorom prijenosnog sistema Transco, za jačanje mrežne povezanosti i spremnosti za širenje obnovljivih izvora energije, saopćeno je iz EBRD-a.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Neradna nedjelja: Krši li se njenim uvođenjem Ustav

Javna rasprava o Prijedlogu zakona o unutrašnjoj trgovini je...

Za rad u komisijama pojedini u Vladi FBiH za godinu naplatili i do 30 hiljada KM

Pojedinim zaposlenicama Federalnog ministarstva prostornog uređenja je u toku...

Kako će biti utrošeno odobrenih 120.000 KM za rad penzionerskih saveza u FBiH?

Za finanasiranje rada penzionerskih udruženja u Federaciji BiH iz...

Za “Marš mira” do sada prijavljeno oko 1.400 osoba: U koloni će biti veliki broj mladih ljudi

Do sada je oko 1.400 osoba prijavljeno za ovogodišnji...