Francuzi danas biraju novog predsjednika: Macron i Le Pen glavni favoriti

/

Francuzi danas izlaze na birališta u prvom krugu predsjedničke utrke koja bi mogla postati prekretnica za ovu evropsku i svjetsku velesilu.

Prema anketama, ključna borba će se voditi između trenutnog predsjednika Emmanuela Macrona i desničarke Marine Le Pen, dok iz prikrajka vreba i ljevičar Jean-Luc Melenchon.Četrdeset devet miliona ljudi ima pravo da odluči koja dva od 12 kandidata trebaju učestvati u drugom krugu glasanja, u slučaju da nijedan kandidat ne osvoji 50 posto glasova već u prvom krugu.

BBC navodi kako je Macron, koji želi novi mandat, proveo manje vremena, od očekivanog, u “predizbornoj utrci” jer se više fokusirao na rat u Ukrajini.

Jedna tema je dominirala tokom predizborne kampanje, a to su sve veći troškovi života građana, a posebno poskupljenje energenata i osnovnih životnih namirnica.

Macron i Le Pen su bili u završnici na posljednjim izborima 2017. godine. Tada je 66,1 posto francuskih birača dalo podršku Macronu dok je Le Pen ostala na 33,9 posto glasova.

Većina Francuza smatra da je kampanja za predsjedničke izbore 2022. bila lošeg kvaliteta i da se zapravo nikada nije pokrenula, što bi moglo dovesti do historijski niske izlaznosti u prvom krugu glasanja u nedjelju, smatraju anketari i analitičari.

U velikim gradovima poput Pariza, Lyona i Marseillea biračka mjesta će biti otvorena večeras do 20 sati.

Pored Macrona, Le Pen i Jean-Luca Melenchona kandidati su i konzervativna kandidatkinja Valérie Pécresse, ekstremni desničar Eric Zemmour, nacionalista Nicolas Dupont-Aignan, gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo, Yannick Jadot iz stranke Zelenih, komunistički kandidat Fabien Roussel, kandidatkinja krajnje ljevice Nathalie Arthaud, ljevičar Philippe Poutou i Jean Lassalle, prenosi Klix.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...

Dva državljana BiH uhapšena u Njemačkoj zbog šverca oružja

Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva...

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...