Bivši šef KOA-e: Spriječili smo atentat na Tačija tokom utakmice, radilo se o snajperisti koji je djelovao i u BiH

Datum:

Nekadašnji šef Kosovske obavještajne agencije (KOA) Baškim Smakaj izjavio je da je KOA spriječila pokušaj atentata na bivšeg kosovskog premijera Hašima Tačija 2014. godine, tokom prve utakmice koju je odigrala fudbalska reprezentacija Kosova.

Smakaj je za prištinsku kablovsku televiziju T7 rekao da su kosovske sigurnosne institucije kontinuirano radile na sprečavanju djelovanja srbijanskih tajnih službi, prenosi agencija Beta.

– Bezbjednosne institucije su se veoma dobro pripremile za ove igre na teritoriji Kosova. Sjećate se 2009. godine zabrane agenata BIA (koji su uhapšeni prilikom nuđenja novca za izjave o navodnoj trgovini organa) i 2014. godine, kada je odigrana prva utakmica Kosova? Spriječili smo napad koji je srbijanska tajna služba pokrenula na našeg lidera kako bi razbili tu prazničnu atmosferu – rekao je Smakaj.

Bivši šef KOA-e je objasnio kakva je metodologija bila pripremljena za izvršenje atentata na kosovske lidere na utakmici reprezentacije Kosova.

– Snajperista je bio angažovan od srbijanskih elitnih snaga i tada, u saradnji sa partnerskim službama, nije negirao da je srbijanska služba tako nešto planirala. Naši partneri i ja smo poslali poruku Srbiji da to zaustavi i uhapsi ga. Uhapšen je – kazao je Smakaj.

On je istakao da se radilo o iskusnom snajperisti koji je djelovao u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, prenosi Avaz.

Povezani postovi
Related

Strateške rezerve goriva u SAD na rekordno niskom nivou

Strateške rezerve goriva u SAD nalaze se na najnižem...

Čedomir Jovanović o drogama: Naravno da sam probao, djeci moram da objasnim sve

Političar Čedomir Čeda Jovanović otkrio je da je probao...

Broj zaposlenih u obnovljivim izvorima energije u svijetu dosegao 12,7 miliona

Broj zaposlenih u obnovljivim izvorima energije u svijetu dosegao...

Njemačkoj prijeti talas bankrota kao posljedica sankcija u Rusiji

Njemačka se suočava sa talasom bankrota koji je rezultat...