Bivši šef KOA-e: Spriječili smo atentat na Tačija tokom utakmice, radilo se o snajperisti koji je djelovao i u BiH

/

Nekadašnji šef Kosovske obavještajne agencije (KOA) Baškim Smakaj izjavio je da je KOA spriječila pokušaj atentata na bivšeg kosovskog premijera Hašima Tačija 2014. godine, tokom prve utakmice koju je odigrala fudbalska reprezentacija Kosova.

Smakaj je za prištinsku kablovsku televiziju T7 rekao da su kosovske sigurnosne institucije kontinuirano radile na sprečavanju djelovanja srbijanskih tajnih službi, prenosi agencija Beta.

– Bezbjednosne institucije su se veoma dobro pripremile za ove igre na teritoriji Kosova. Sjećate se 2009. godine zabrane agenata BIA (koji su uhapšeni prilikom nuđenja novca za izjave o navodnoj trgovini organa) i 2014. godine, kada je odigrana prva utakmica Kosova? Spriječili smo napad koji je srbijanska tajna služba pokrenula na našeg lidera kako bi razbili tu prazničnu atmosferu – rekao je Smakaj.

Bivši šef KOA-e je objasnio kakva je metodologija bila pripremljena za izvršenje atentata na kosovske lidere na utakmici reprezentacije Kosova.

– Snajperista je bio angažovan od srbijanskih elitnih snaga i tada, u saradnji sa partnerskim službama, nije negirao da je srbijanska služba tako nešto planirala. Naši partneri i ja smo poslali poruku Srbiji da to zaustavi i uhapsi ga. Uhapšen je – kazao je Smakaj.

On je istakao da se radilo o iskusnom snajperisti koji je djelovao u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, prenosi Avaz.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...

Dva državljana BiH uhapšena u Njemačkoj zbog šverca oružja

Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva...

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...