Uznemirujuća brojka kao posljedica rata: Skoro dvije trećine ukrajinske djece napustilo svoje domove

/

UN-ova agencija za djecu UNICEF objavila je da je skoro dvije trećine ukrajinske djece napustilo svoje domove u posljednjih šest sedmica zbog ruske invazije na njihovu domovinu.

Također, UN je potvrdio da je u ratu ubijeno najmanje 142 djece, dodavši da je stvarna brojka gotovo sigurno znatno veća.

– Od 3.2 miliona djece, koliko procjenjujemo da je ostalo u svojim domovima, gotovo polovica je u riziku od nedostatka hrane . rekao je Manuel Fontaine, direktor UNICEF-ovih programa koji je boravio u Ukrajini.

Kaže da je 4.8 od 7.5 miliona ukrajinske djece napustilo svoje domove, te da nešto takvo u tako kratkom periodu nije vidio u svojih 31 godinu humanitarnog rada.

Upozorio je da je situacija vrlo vjerojatno znatno gora u gradovima poput Mariupolja i Hersona, u kojima nema vode i sanitarija, a snabdijevanje hranom i lijekovima je prekinuta.

Ukrajinski ambasador pri UN-u Sergij Kislitsa naveo je da su Rusi odveli više od 121.000 djece iz Ukrajine, te da pripremaju zakon koji bi trebao ubrzati proceduru posvojenja, prenosi Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...

Dva državljana BiH uhapšena u Njemačkoj zbog šverca oružja

Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva...

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...