Uznemirujuća brojka kao posljedica rata: Skoro dvije trećine ukrajinske djece napustilo svoje domove

Datum:

UN-ova agencija za djecu UNICEF objavila je da je skoro dvije trećine ukrajinske djece napustilo svoje domove u posljednjih šest sedmica zbog ruske invazije na njihovu domovinu.

Također, UN je potvrdio da je u ratu ubijeno najmanje 142 djece, dodavši da je stvarna brojka gotovo sigurno znatno veća.

– Od 3.2 miliona djece, koliko procjenjujemo da je ostalo u svojim domovima, gotovo polovica je u riziku od nedostatka hrane . rekao je Manuel Fontaine, direktor UNICEF-ovih programa koji je boravio u Ukrajini.

Kaže da je 4.8 od 7.5 miliona ukrajinske djece napustilo svoje domove, te da nešto takvo u tako kratkom periodu nije vidio u svojih 31 godinu humanitarnog rada.

Upozorio je da je situacija vrlo vjerojatno znatno gora u gradovima poput Mariupolja i Hersona, u kojima nema vode i sanitarija, a snabdijevanje hranom i lijekovima je prekinuta.

Ukrajinski ambasador pri UN-u Sergij Kislitsa naveo je da su Rusi odveli više od 121.000 djece iz Ukrajine, te da pripremaju zakon koji bi trebao ubrzati proceduru posvojenja, prenosi Avaz

Povezani postovi
Related

Strateške rezerve goriva u SAD na rekordno niskom nivou

Strateške rezerve goriva u SAD nalaze se na najnižem...

Čedomir Jovanović o drogama: Naravno da sam probao, djeci moram da objasnim sve

Političar Čedomir Čeda Jovanović otkrio je da je probao...

Broj zaposlenih u obnovljivim izvorima energije u svijetu dosegao 12,7 miliona

Broj zaposlenih u obnovljivim izvorima energije u svijetu dosegao...

Njemačkoj prijeti talas bankrota kao posljedica sankcija u Rusiji

Njemačka se suočava sa talasom bankrota koji je rezultat...