Trakić: Penzije u Federaciji će se redovno uskladiti za 7,33 posto

Datum:

Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH za Faktor je kazao da će se prema informacijama koje su oni dobili penzije redovno uskladiti u ovoj godini za 7,33 posto.

– Danas se donosi odluka o redovnom usklađivanju penzija u Federaciji BiH. Provjerena informacija koju mi imamo jeste da će se penzije uskladiti za 7,33 posto, a ne kako je ranije najavljivano za osam posto, uz obećanje da će uz vanredno povećanje penzija koje će biti za neka dva mjeseca tih 0,7 posto biti namireno – rekao nam je Trakić i dodao:

– Nas boli što povećanje nije za osam posto. Penzioneri u Zeničko-dobojskom kantonu su ogorčeni, razočarani, jer sam ja i predsjednik Saveza penzionera ZDK.

Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju redovno usklađivanje penzija je svake godine 15. aprila, te se isplaćuje u maju uz aprilsku penziju, i to retroaktivno od 1. januara. Dakle, uz penziju za april, penzioneri će u maju dobiti razliku za januar, februar i mart.

Pojašnjenja radi, ako je usklađivanje (povećanje) penzija za 7,33 posto, onda će penzionerima koji imaju najnižu penziju 382 KM, ona biti povećana za 28 KM, pa će iznositi 410 KM. Uz to će po 28 KM dobiti za januar, februar i mart, javlja Faktor.

 

Povezani postovi
Related

Opći izbori: 5.903 biračka mjesta, pravo glasa ima više od 3,3 miliona birača

Na ukupno 5.903 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini...

Rekonstrukcija naftnih terminala u Federaciji BiH

Obaveza naše zemlje je imati naftne rezerve koje osim...

Prosječna plaća u avgustu u RS iznosila 1.166 KM

Savez sindikata RS saopćio je da je potrošačku korpu...

Prvi šleperi ogrevnog drveta iz BiH otišli u evropske zemlje

Prvi šleperi ogrevnog drveta iz BiH otišli su u...