Muslimani u SAD-u 2021. dali oko 1,8 milijardi dolara zekata

/

Muslimani u Sjedinjenim Američkim Državama dali su oko 1,8 milijardi dolara zekata 2021. godine, pokazali su rezultati izvještaja, a prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema izvještaju koji je objavila Muslimanska filantropska inicijativa na Univerzitetu Indiana, prosječan musliman u SAD-u je dao 2.070 dolara u zekatu – jedan od pet stubova islama.

Rezultati izvještaja pokazuju da su američki muslimani skloniji da zekat vide kao određeni čin filantropije ili dobročinstva, a ne kao porez koji nameću vjerske vlasti.

Shariq Siddiqui, direktor Muslimanske filantropske inicijative, rekao je da je veći dio ove novčane sume doniran tokom mjeseca ramazana, muslimanskog mjeseca posta.

“Ključno je da neprofitne organizacije i dobrotvorne organizacije pronađu smislene načine za interakciju s muslimansko-američkim donatorima u mjesecu ramazanu”, rekao je Siddiqui.

Najveći korisnici dobrotvornih akcija bile su međunarodne neprofitne organizacije, koje su dobile 25,3 posto svih sredstava zekata, navodi se u izvještaju.

Riječ “Zekat” je arapska riječ koja označava čišćenje, rast, napredovanje. Zekat je jedan od pet stubova islama, odnosno četvrti islamski šart.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...

Dva državljana BiH uhapšena u Njemačkoj zbog šverca oružja

Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva...

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...