Muslimani u SAD-u 2021. dali oko 1,8 milijardi dolara zekata

/

Muslimani u Sjedinjenim Američkim Državama dali su oko 1,8 milijardi dolara zekata 2021. godine, pokazali su rezultati izvještaja, a prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema izvještaju koji je objavila Muslimanska filantropska inicijativa na Univerzitetu Indiana, prosječan musliman u SAD-u je dao 2.070 dolara u zekatu – jedan od pet stubova islama.

Rezultati izvještaja pokazuju da su američki muslimani skloniji da zekat vide kao određeni čin filantropije ili dobročinstva, a ne kao porez koji nameću vjerske vlasti.

Shariq Siddiqui, direktor Muslimanske filantropske inicijative, rekao je da je veći dio ove novčane sume doniran tokom mjeseca ramazana, muslimanskog mjeseca posta.

“Ključno je da neprofitne organizacije i dobrotvorne organizacije pronađu smislene načine za interakciju s muslimansko-američkim donatorima u mjesecu ramazanu”, rekao je Siddiqui.

Najveći korisnici dobrotvornih akcija bile su međunarodne neprofitne organizacije, koje su dobile 25,3 posto svih sredstava zekata, navodi se u izvještaju.

Riječ “Zekat” je arapska riječ koja označava čišćenje, rast, napredovanje. Zekat je jedan od pet stubova islama, odnosno četvrti islamski šart.

Povezani postovi

“Fatalna ujna” i nećak dobili 11 godina i 10 mjeseci za ubistvo njenog muža

Na Županijskom sudu u Splitu objavljena je presuda "fatalnoj...

Uznemirujući sadržaj / “Završit ću kao Nizama”. Supruga bivšeg reprezentativca Hrvatske podijelila snimak na kojem je tuče

Nasilje nad ženom, bivšom suprugom bivšeg hrvatskog rukometnog reprezentativca...

Trostruki ubica Alen R. izvršio samoubistvo u zatvoru: Među njegovim žrtvama i dijete

Alen R, trostruki ubica porijeklom iz Bosne i Hercegovine,...

Čak 90 odsto radnika jedne branše radi na crno

Velika većina kućnih pomoćnica i pomoćnika u Njemačkoj radi...