Patrijarh Porfirije: Da se što prije uspostavi bezuslovni mir i prekinu stradanja

/

Patrijarh Porfirije je u vaskršnjoj poslanici ukazao na sveopću krizu u svijetu, na sukobe u Ukrajini i druge konflikte, te pozvao na mir i ljubav. Istakao je da je svaki rat poraz ljudskog dostojanstva, prenosi Avaz

– Saosjećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima, braćo i sestre, sa svim ljudima ovog svijeta, gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom vaseljene još više produbljuju – pročitao je patrijarh Porfirije poslanicu srpskog patrijarha i svih arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

“Molim se da se svi izbjegli vrate u svoje domove”

U poslanici se ističe da je osjećaj odgovornosti danas posebno naglašen zbog sveopće krize u svijetu i činjenice da se plamen oružanih sukoba u Ukrajini pridružio onim drugim mjestima na planeti gdje postoji konflikt među državama, narodima i vjerama.

– Stoga se vaskrslom Gospodu molimo da se što prije i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje i da se svi izbjegli vrate u svoje domove. Svaki rat bilo gdje i bilo kada proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, i sramota svakog čovjeka kao ikone Božje.

Šta ćemo mi iz topline naših domova reći onima koji su razornom stihijom odvojeni od svojih najbližih i rasuti po tuđini, kako zapjevati pashalnu pjesmu kada je među nama toliko gladnih i žednih pravde. Neka nas u odgovor na ova pitanja povede sam Hrist, čije carstvo nije od ovog svijeta.

Iskonski metodi obmane strastima

Budimo svjesni da nas iskonski metodi obmane strastima i strahovima u zloupotrebi masovnih medija mogu lako učiniti ljudima porobljene svijesti i prigušene savjesti, tuđinima svom nebeskom naznačenju.

Neka nas od toga sačuva duboka vjernost krsno vaskrslog svetosavskog srpskog naroda i neka nas ka vječnom smislu vodi naše novozavjetno kosovsko opredjeljenje.. Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvijek i dovijeka.

– U vaskršnjoj radosti sa osobitom pastirskom brigom upućujemo očinske pozdrave i molitve sestrama i braći u otadžbini i rasijanju, gdje god žive pravoslavni Srbi, a posebno na Kosovu – našoj duhovnoj i nacionalnoj kolijevci, poručujući im da znamo njihova iskušenja i borbe, ali da će njihova majka Crkva uvijek biti uz njih kao i do sada.

Danas smo duhovno i molitveno sa svima vama – poručio je patrijarh Porfirije, te poželio da svaki pravoslavni dom bude obasjan svjetlošću vaskrslog Hrista.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Evo koliko koštaju najskuplji stan i kuća u BiH, ali i gdje su najjeftiniji stanovi na Balkanu!

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini stalno raste,...

Četrdeset zaposlenika UIO palo na ispitu općeg znanja, neki su premješteni na niže pozicije

Četrdeset od 127 radnika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne...

Vlada FBiH izdvojila 533.000 KM za podršku domaćinstvima pogođenim poplavama

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, svjesno izazova s...

Slijedi li kolaps energetskog sistema u Federaciji BiH?

 Energetski sistem u Federaciji BiH je u velikim problemima,...