Patrijarh Porfirije: Da se što prije uspostavi bezuslovni mir i prekinu stradanja

/

Patrijarh Porfirije je u vaskršnjoj poslanici ukazao na sveopću krizu u svijetu, na sukobe u Ukrajini i druge konflikte, te pozvao na mir i ljubav. Istakao je da je svaki rat poraz ljudskog dostojanstva, prenosi Avaz

– Saosjećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima, braćo i sestre, sa svim ljudima ovog svijeta, gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom vaseljene još više produbljuju – pročitao je patrijarh Porfirije poslanicu srpskog patrijarha i svih arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

“Molim se da se svi izbjegli vrate u svoje domove”

U poslanici se ističe da je osjećaj odgovornosti danas posebno naglašen zbog sveopće krize u svijetu i činjenice da se plamen oružanih sukoba u Ukrajini pridružio onim drugim mjestima na planeti gdje postoji konflikt među državama, narodima i vjerama.

– Stoga se vaskrslom Gospodu molimo da se što prije i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje i da se svi izbjegli vrate u svoje domove. Svaki rat bilo gdje i bilo kada proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, i sramota svakog čovjeka kao ikone Božje.

Šta ćemo mi iz topline naših domova reći onima koji su razornom stihijom odvojeni od svojih najbližih i rasuti po tuđini, kako zapjevati pashalnu pjesmu kada je među nama toliko gladnih i žednih pravde. Neka nas u odgovor na ova pitanja povede sam Hrist, čije carstvo nije od ovog svijeta.

Iskonski metodi obmane strastima

Budimo svjesni da nas iskonski metodi obmane strastima i strahovima u zloupotrebi masovnih medija mogu lako učiniti ljudima porobljene svijesti i prigušene savjesti, tuđinima svom nebeskom naznačenju.

Neka nas od toga sačuva duboka vjernost krsno vaskrslog svetosavskog srpskog naroda i neka nas ka vječnom smislu vodi naše novozavjetno kosovsko opredjeljenje.. Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvijek i dovijeka.

– U vaskršnjoj radosti sa osobitom pastirskom brigom upućujemo očinske pozdrave i molitve sestrama i braći u otadžbini i rasijanju, gdje god žive pravoslavni Srbi, a posebno na Kosovu – našoj duhovnoj i nacionalnoj kolijevci, poručujući im da znamo njihova iskušenja i borbe, ali da će njihova majka Crkva uvijek biti uz njih kao i do sada.

Danas smo duhovno i molitveno sa svima vama – poručio je patrijarh Porfirije, te poželio da svaki pravoslavni dom bude obasjan svjetlošću vaskrslog Hrista.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Inspekcija privremeno zatvorila još jedan bazen

Gradski bazen Dobrinja je privremeno zatvoren i neće raditi...

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...