UKC Tuzla ponovo pokreće proces transplantacija, najavili dva zahvata u maju

/

Transplantacije organa u našoj zemlji se odvijaju sporo, a posljednji zahvat izveden je prije više od četiri mjeseca. S tim u vezi u Tuzli je održan sastanak na kojem je najavljeno da će u tamošnjem UKC-u u maju biti izvedene dvije transplantacije bubrega sa živih donora.

Predstavnici udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata sa federalnog i kantonalnog nivoa održali su sastanak s menadžmentom UKC-a Tuzla i ljekarima koji su direktno uključeni u proces transplantacije organa.Povod sastanka je bilo pismo koje je Federalno udruženje uputilo svim relevantnim institucijama zbog zastoja u obavljanju transplantacija, a tom prilikom je izraženo nezadovoljstvo zbog aktuelne situacije.

Međutim, kako je istaknuto, u UKC-u Tuzla u maju ove godine su planirane dvije transplantacije bubrega sa živih donora, a nakon toga se najavljuje moguće izvođenje jednog takvog zahvata tokom svakog mjeseca, ukoliko to uslovi budu dozvoljavali.

“Navedeno je kako u ovaj proces treba da se uključe i državne istance i podrže ga, odnosno da se napravi strategija zdravstva, kako bi to zaživjelo u pravom smislu. Uposlenici UKC Tuzla su se u postupku transplantacija organa vodili humanošću, profesionalnošću, etikom, entuzijazmom i tako će biti i ubuduće”, istaknuto je tokom sastanka.

Ukazano je i na to da UKC-u Tuzla još uvijek nije obnovljen postupak certifikacije za transplantacije, ali i na problem sklapanja ugovora sa privatnim klinikama u inozemstvu u vezi sa transplantacijama naših pacijenata te loših iskustava kroz koja prolaze.

Inače, ionako rijetke transplantacije potpuno su obustavljene početkom širenja epidemije koronavirusa u BiH, a to je dovelo i do fatalnog ishoda, odnosno smrti osoba koje čekaju na neki od organa.

U julu prošle godine izvedena je prva pandemijska transplantacija i to upravo u tuzlanskom UKC-u. Riječ je o takozvanom presađivanju bubrega sa živog donora i tada je organ supruga dala svome mužu, piše Klix.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zbunjujuća statistika: U BiH sve manje građana, a sve više birača?

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni...

Komisija za borbu protiv korupcije zakazala javna saslušanja, zašto je pod lupom Institut za mjeriteljstvo BiH

Komisija za borbu protiv korupcije Parlamentarne skupštine Bosne i...

Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca, evo šta očekuju poslodavci

Poslodavci su tražili da se na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog...

Oduzet arsenal oružja, detonatori i droga, muškarac završio iza rešetaka

Policija je uhapsila Ž.S. iz Ugljevika kojem je određen...