Fuad ef. Omerbašić: “Važno je da bajramsku radost podijelimo sa svima”

/

Posljednji dani mubarek mjeseca ramazana, uvijek nagovještavaju u dolazak jednog od najradosnijih praznika za muslimane širom svijeta odnosno Ramazanskog bajrama.

Ramazanski bajram uvijek i iznova osim radosti donese i sjetu zbog onih koji nisu sa nama ali i žal zbog prestanka ramazanske atmosfere koja ispuni svaku porodicu i kuću.

Ramazanske aktivnosti u Tešnju

Upravo o samoj ramazanskoj atmosferi i aktivnostima koje su se provodile u proteklom periodu razgovarali smo sa glavnim imamo MIZ Tešanj Fuad ef. Omerbašićem.

“MIZ Tešanj je da kažem pripremo cijeloramazanski program u kojem smo nastojali da angažujemo sve potencijale koje smo imali počev od imama, zatim učenika medresa, studenata, osoba za brak i porodicu i zaista mogu kazati da je ove godine mjesec ramazan prošao u jednoj prelijepoj atmosferi. Imali smo priliku da za svakog nešto ponudimo počev od iftara, predavanja, od druženja, od zajedničkog dobra kojeg nosi mjesec ramazan. Tako da kada ga već ispraćamo mogu biti zadovoljan s ovim što sam vidio boraveći na terenu a svaku noć sam bio skoro u drugom džematu, tako da je bila vidljiva ramazanska atmosfera. Da li je to zbog pandemije koja je u nekom zalaznom karakteru, pa se svijet zaželio i društva i zajedničkih iftara. Ovo je sigurno jedan od uspješnijih ramazana na području našeg Medžlisa.” govori za ZOS radio na samom početku Fuad ef. Omerbašić.

Tuga zbog kraja mjeseca ramazana

Mnogi vjernici kada govore o kraju mjeseca ramazana ističu da postoji neka sjeta u srcu,

“Dragi Bog je propisao mjesec ramazan kao određeni broj dana. Nije ga definisao ni sa 30 ni sa 29 dana nego jednostavno određeni broj dana i to je mjera i mi smo zahvalni Allahu dž.š. da nam je tu mjeru kazao, koliko čovjek može i koliko čovjek treba da izvršava svoje dužnosti i obaveze, pa svakako i kada je u pitanju mjesec ramazan. Postoji žal iz jednostavnog razloga, nismo sigurni i da li smo sigurno iskoristili šansu koja nam se pružila, imajući u vidu da je ovo vrijeme kada Allah dž.š. oprašta grijehe onima koji su proveli mjesec ramazan u bogobojaznosti. Ja hoću da vjerujem da će se Allahova milost spustiti na sve nas, da će nam ukazati svoj magfiret i ako Bog da, da smo svojim angažmanom u toku mjeseca ramazana zaslužili ulazak u džennet. Ono što bi posebno naglasio jeste da je važno da ovaj ramazanski nur prenesemo i u naredne dane, jer nije dovoljno biti musliman samo u mjesecu ramazanu.” – pojašnjava nam Fuad ef. Omerbašić

Radost Bajrama

“Bajram je posebno nešto za svakog od nas, na način da imamo dijeliti tu bajramsku radost sa svojim roditeljima, sa svojom braćom i sestrama, ali je važno da tu bajramsku radost podijelimo i sa onima koji ne obilježavaju bajrame, sa onima koji možda nemaju s kim da obilježe Bajram.” kazao nam je ovom prilikom glavni imam MIZ Tešanj.

Prema njegovim riječima Bajram ima sveobuhvatni karakter i ako se pogleda bajram je isti ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u Turskoj i u svim mjestima gdje ga muslimani obilježavaju.

Bajramska poruka

Kako nam je kazao Fuad ef. Omerbašić svoju poruku vjernicima će uputiti tokom bajramske hutbe u kojoj će između ostalog istaknuti i slijedeće:

“Zahvalu Allahu dž.š. zahvala ljudima – džematlijama, koji su se utkali u ove ramazanske dužnosti, pogotovo koji su izvršili svoju dužnost zekata, sadekatul-fitra kroz organe islamske zajednice kroz Bejtu-l-mal, jer na taj način su pomogli da se u mjesecu ramazanu  čuje ezan i na Drini i na drugim mjestima tamo gdje nemamo biološke mase, gdje nemamo džamata kao što ga mi imamo ovdje, u Tešnju. Zajedničko dobro, nije dobro samo jedne sredine i jednog medžlisa  ili jednog džemata. Zajedničko dobro nema granica, ono jednostavno dopire do onih koji su najpotrebniji i u tom pravcu MIZ u Tešnju je prepoznatljiv i ovo je prilika da iskažem zahvalnost svima onima koji su razumijevali to dobro kao nešto što je trajno dobro.”

Dan šehida

Drugi dan Ramazanskog bajrama u našoj zemlji se obilježava i kao Dan šehida.

“Naravno važno je i da ne zaboravimo drugi dan Ramazanskog bajrama – Dan šehida. Dan onih koji su dali svoje živote za odbranu osnovnih principa ljudskog života na ovom prolaznom svijetu a pogotovo sa islamskog aspekta, omogućili su nam uz Božju pomoć da možemo izvršavati ove ramazanske dužnosti i da možemo uživati u blagodatima ramazana.” – ističe Fuad ef. Omerbašić.

Bajramska čestitka

Na samom kraju našeg razgovora glavni imam MIZ Tešanj je uputio i svoju čestitku svim muslimanima:

“Moja čestitka bi imala smisao i potrebu našeg zajedničkog dobra, našeg zajedničkog truda a mi smo je utkali u naš portal atrija medžlisa a to je: “Reci i trudite se, radite, Allah, Poslanik i vjernici će vaš trud vidjeti.” Hoću da vjerujem da ćemo svi zajednički vidjeti trud mubarek dana ovogodišnjeg ramazani-šerifa i oni koji su bili dio ramazanske atmosfere, pa čak i oni koji nisu bili dio ramazanske atmosfere. Bajram šerif mubarek olsun!”

Redakcija ZOS radija svim vjernicima islamske vjeroispovijesti želi sretne i hairli dane predstojećeg Ramazanskog bajrama.

Povezani postovi

Znate li da je Abdulah Sidran tri godine živio u Tešnju?!

"Istina je, dobio sam potvrdu iz CIPS-a. Novi sam...

Samir Bajrić podnio ostavku na mjesto predsjednika Mjesne zajednice Šije

Nakon što je prošle godine Jasmin Čajić dao ostavku...

Firma ADENAL Jelah prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

U okviru projekta "Jedan privrednik, jedna učionica", kojeg provodi...

Maglajlije obradovale više od 100 pacijenta u Općoj bolnici Tešanj

Ko od vas osvane u miru i sigurnosti svoga...