Rudari u protestnoj šetnji kroz Sarajevo: Uz muziku na Praznik rada zahtijevaju veća prava

/

Rudari iz Federacije Bosne i Hercegovine okupili su se danas ispred Željezničke stanice u Sarajevu odakle su krenuli u šetnju ka Vladi Federacije BiH i Elektroprivredi BiH s ciljem povećavanja njihovih radničkih prava.

Otprilike 200 rudara okupilo se na platou Željezničke stanice. Oni su se prvi put u 10 godina okupili iz svih osam rudnika u Federaciji BiH.

Sa sobom nose uglavnom zastave Bosne i Hercegovine, ali i rudarske simbole.

Na okupljanju i šetnji nije nedostajala ni muzika s obzirom na to da su sa sobom imali i muzički orkestar, ali i ozvučenje na kojem su puštali muziku.Njihov prvomajski zahtjev je “dostojanstven kolektivni ugovor za oblast rudarstva u FBiH”, kako i kaže jedan od transparenata koje rudari sa sobom nose.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

“Želimo kazati da nismo nervozni zbog toga, svjesni smo kapaciteta. Hoćemo da vjerujemo da postoji mogućnost da se do 20. maja usaglase novi kolektivni ugovor. Mi imamo pripremljene odluke koje ćemo ozvaničiti i predstaviti svim rudnicima uglja ukoliko ne dođe do usaglašavanja ugovora. I vjerujem da ćemo imati podršku radnika. Spremni smo i na pregovarački proces, ali i na svaki vid sindikalne borbe kako bi došli do dostojanstvenog ugovora”, rekli su rudari, javlja Klix.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Neradna nedjelja: Krši li se njenim uvođenjem Ustav

Javna rasprava o Prijedlogu zakona o unutrašnjoj trgovini je...

Za rad u komisijama pojedini u Vladi FBiH za godinu naplatili i do 30 hiljada KM

Pojedinim zaposlenicama Federalnog ministarstva prostornog uređenja je u toku...

Kako će biti utrošeno odobrenih 120.000 KM za rad penzionerskih saveza u FBiH?

Za finanasiranje rada penzionerskih udruženja u Federaciji BiH iz...

Za “Marš mira” do sada prijavljeno oko 1.400 osoba: U koloni će biti veliki broj mladih ljudi

Do sada je oko 1.400 osoba prijavljeno za ovogodišnji...