Raskinut ugovor sa ruskom grupom Rosatom za izgradnju nuklearnog reaktora u Finskoj

/

Ugovor sa ruskom grupom Rosatom za izgradnju nuklearnog reaktora u sjevernoj Finskoj raskinut je zbog dodatnih “rizika” vezano za rusku invaziju na Ukrajinu, saopštio je u ponedjeljak konzorcijum u većinski finskom vlasništvu koji vodi projekat. “Rat u Ukrajini je pogoršao rizike projekta”, koji se nalazi na obalama Baltičkog mora, navodi konzorcijum Fennovoima u saopštenju.

Filijala Rosatoma uključena u projekat, RAOS Project, “nije bila u stanju da ublaži ove rizike”. Fennovoima, dvije trećine u vlasništvu konzorcijuma finskih kompanija i 34 posto Rosatoma, takođe se poziva na “značajna kašnjenja” podružnice ruskog nuklearnog giganta da završi radove na reaktoru Hanhikivi-1.

“To znači da je saradnja sa Projektom RAOS momentalno prekinuta i da su radovi na lokaciji Hanhikivi-1 sa ruskom grupom završeni”, dodaje se u saopštenje. Procijenjen na više od 7,5 milijardi eura, projekat reaktora od 1.200 megavata na sjeveru Finske datira iz 2010. godine i već je imao brojna kašnjenja, prenosi federalna.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...