Raskinut ugovor sa ruskom grupom Rosatom za izgradnju nuklearnog reaktora u Finskoj

/

Ugovor sa ruskom grupom Rosatom za izgradnju nuklearnog reaktora u sjevernoj Finskoj raskinut je zbog dodatnih “rizika” vezano za rusku invaziju na Ukrajinu, saopštio je u ponedjeljak konzorcijum u većinski finskom vlasništvu koji vodi projekat. “Rat u Ukrajini je pogoršao rizike projekta”, koji se nalazi na obalama Baltičkog mora, navodi konzorcijum Fennovoima u saopštenju.

Filijala Rosatoma uključena u projekat, RAOS Project, “nije bila u stanju da ublaži ove rizike”. Fennovoima, dvije trećine u vlasništvu konzorcijuma finskih kompanija i 34 posto Rosatoma, takođe se poziva na “značajna kašnjenja” podružnice ruskog nuklearnog giganta da završi radove na reaktoru Hanhikivi-1.

“To znači da je saradnja sa Projektom RAOS momentalno prekinuta i da su radovi na lokaciji Hanhikivi-1 sa ruskom grupom završeni”, dodaje se u saopštenje. Procijenjen na više od 7,5 milijardi eura, projekat reaktora od 1.200 megavata na sjeveru Finske datira iz 2010. godine i već je imao brojna kašnjenja, prenosi federalna.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...

Dva državljana BiH uhapšena u Njemačkoj zbog šverca oružja

Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva...

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...