Veliko istraživanje otkriva: 67 državljana BiH posjeduje 105 nekretnina u Dubaiju

/

Opsežno “curenje” povjerljivih podataka o imovini stranaca u Dubaiju po prvi put daje pregled ko je vlasnik, između ostalog, luksuznih vila, stanova i poslovnih zgrada u ovom gradu.

Dubai je poznat kao “igralište za bogate” sa besramnim luksuzom i nekim od najspektakularnijih građevina na svijetu. U isto vrijeme, Dubai je ozloglašena destinacija za ilegalne tokove i pranje novca, a smatra se i jednim od najzatvorenijih svjetskih poreskih oaza.

Nije ni neobično ni nezakonito da stranci posjeduju imovinu u Dubaiju, ali materijal koji je procurio pokazuje da su kriminalci iz velikog broja zemalja tamo registrirani s vrijednim nekretninama, navodi se u istraživanju preko 20 medijskih organizacija koju je predvodio norveški E24.

Prema podacima o imovini u Dubaiju koju posjeduju državljani Bosne i Hercegovine, navodi se da 68 osoba sa pasošom naše zemlje posjeduje 105 nekretnina ukupne vrijednosti 27 miliona dolara.

Izvor: E24.no
Izvor: E24.no

Što se tiče našeg regiona, iz Hrvatske 94 osobe imaju 125 nekretnina vrijednosti 42 miliona dolara, dok čak 237 državljana Srbije posjeduje 287 nekretnine u vrinednosti 74 miliona dolara. Iz Crne Gore 11 osoba ima 16 nekretnina u vrijednosti sedam miliona dolara.

Dokumenti otkrivaju, između ostalog, osobe koje su povezane sa švercom droge, finansijskim kriminalom, korupcijom, podliježu međunarodnim sankcijama ili su u bijegu od vlasti u svojoj zemlji.

U Dubaiju nekoliko ljudi je očigledno pronašlo sigurno utočište. Materijal je procurio 2020. godine, a E24 ga je dala američka istraživačka fondacija Centar za napredne odbrambene studije (C4ADS).

Dokumenti uključuju 274.000 pojedinaca i kompanija iz 197 država i jurisdikcija koje su registrovane sa ukupno 800.000 nekretnina u Dubaiju. Istraživačka grupa je procijenila vrijednost svake pojedinačne imovine iz dokumenata, a procjenjuju se da stranci posjeduju imovinu vrijednu 146 milijardi dolara.

“Ovo nam daje prvi potpuni pregled vlasništva nad nekretninama u poznatom poreskom raju. Konačno, možemo otkriti tajne koje okružuju takva ulaganja u nekretnine”, kazala je Annette Alstadsæter, profesorica i poreska istraživačica na Norveškom univerzitetu prirodnih nauka (NMBU).

Istraživači su koristili podatke o javnom prometu iz registra nekretnina u Dubaiju kako bi procijenili vrijednost svake imovine koja je procurila. Norveški medij navodi da novinari imaju pristup imenu, datumu rođenja i broju pasoša osoba upisanih na imovinu.

Alstadsæter smatra da problem skrivenog bogatstva još uvijek nije riješen, već je prešao na nekretnine, zlato, jahte i druge dragocjenosti.

Državni tužilac iz Norveške Petter Noreng kaže da ulaganja u nekretnine u Dubaiju smatraju potencijalnom metodom za utaju poreza i pranje novca.

Smatra se da je za sakrivanje velikog bogatstva danas potrebna velika pomoć profesionalaca pa je mnogo lakše kupiti nekretninu u Dubaiju i tako “oprati” novac, prenosi Klix.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Inflacija se smiruje, ali šta čeka bh. građane: Pad kamata tek naredne godine

Kamatne stope kod banaka u BiH u prethodnom periodu...

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće

Nakon „ljeta“ u aprilu u BiH stiže drastična promjena...

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...