Američki Vrhovni sud mogao bi donijeti kontroverznu odluku o zabrani abortusa

/

Otkriće da je konzervativna većina u Vrhovnom sudu izgleda spremna da poništi skoro pola vijeka dugo ustavno pravo na abortus u slučaju Rode protiv Wade-a, izazvalo je šok u američkoj javnosti.

Takva odluka, ako se nacrt mišljenja sudije Samuela Alita koji je Politico objavio u ponedjeljak, održi do konačnog glasanja na sudu, pokrenula bi zapanjujuće pravne i društvene promjene u SAD-u. To bi moglo dati demokratama, koji bi u novembru na izborima mogli pretrpjeti velike gubitke, pitanje kojim će podstaći glasače aktiviste te potencijalno se suprotstaviti nekim republikancima koji u predizbornim kampanjama ciljaju na visoku inflaciju i kulturna pitanja sa kojima se suočavaju glasači u američkim predgrađima.

Implikacije ove priče sežu dalje od Washingtona.

Gubitak pristupa abortusu značilo bi da milioni žena gube pravo da odlučuju šta se događa sa njihovim tijelima, čak i ukoliko su njihovi životi ili zdravlje u opasnosti. Teret ovakve odluke bio bi veliko nazadovanje u ženskim pravima i najviše bi pogodio žene koje pripadaju manjinama koje svakako već imaju gore ishode u slučajevima kada se susreću sa zdravstvenim izazovima.

Ukoliko se odluka o zabrani abortusa objavi u tekstu identičnom nacrtu koji je objavljen, predstavljala bi pobjedu generacija konzervativnih aktivista koji su bili na “moralnoj misiji” da se zabrani ono što oni smatraju duboko nehumanom procedurom koja podriva autentične američke vrijednosti.

Bez obzira na svoju ljudsku dimenziju, pitanje abortusa je inherentno političko. Povrh svega, ukoliko sud presudi u slučaju Rode protiv Wade-a, bila bi to kulminacija republikanskih političkih kampanja koje su rezultirale konzervativnom većinom u Vrhovnom sudu. Odluka u svom nacrtu predviđa da svaka država donese vlastitu odluku o pitanjima abortusa, što bi u praksi značilo da će ga one države sa republikanskom većinom zabraniti, dok će u onima koje su tradicionalno demokratske, abortus i dalje biti legalan.

“Historijski, razlika u glasovima između republikanaca i demokrata uvijek je bila u korist kandidata koji su za zabranu abortusa. Republikanci na ovome rade decenijama kultivirajući Vrhovni sud do tačke kada imaju većinu te mogu postići da se zabrani nešto što većina Amerikanaca svakako i ne želi”, kazala je Mallory Caroll, podpredsjednica odjela komunikacija Republikanske liste.Američki predsjednik Joe Biden u svojoj pisanoj izjavi, istakao je kako nacrt odluke Vrhovnog suda koji se u javnosti pojavio u ponedjeljak, ne mora biti i konačna presuda no da bi sud morao donijeti odluku koja je u skladu sa 14. amandmanom Ustava a koji se bavi konceptom ličnih sloboda.

Izbori za američki Kongres trebali bi biti održani u 8. novembra ove godine, a čini se kako demokrate nemaju odgovore na sva pitanja koja im nameću republikanci, prenosi Klix.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...