Djevojka iz BiH pobjegla od roditelja i udala se za gorštaka

/

Golija je golema planina u Srbiji na koju zimi odlaziš ako moraš, a silaziš samo ako si hrabar.

Dane Biorac je prije šest godina bio hrabar i nije se spustio u selo na kraju jeseni, kao svi njegovi, već je odlučio ostati na Goliji – sam. Kasnije je ipak pronašao ljubav, a priču sretnog para, koji se odlučio na pomalo neobičan život, prenosi Dnevnik.ba.

Dane Biorac jedva da se i može sjetiti je li prošlo šest ili sedam godina otkako je tu sam jer, kako kaže, na Goliji mu ne trebaju datumi, dani, ni sati.

– Ja to ujutro prema nebu pogledam i to ti je meni i dan i rad… Nit’ dan, nit’ sat, nama ništa ne treba – rekao je 21-godišnji Dane.

Najviše mu nedostaje struja

Kaže da se za ovaj korak odlučio jer nije htio završiti školu i onda raditi na građevini, “da ne bi negdje pao i razbio glavu”.

– Moraš se penjati po krovovima kao vjeverica. I opet ti nije siguran posao, ni plata, ništa… A, ako zapustiš selo i imanje, tu ti više povratka nema. Tako da sam se odlučio ostati na selu i završena priča – govori Dane.

Na selu nema kafića, ljudi, prijatelja, ali najviše mu nedostaje – struja.

– 2022. godina je sad. U Beogradu je TV stigao možda prije sto godina, a kod mene je u kuću prvi put stigao pred prošli Božić – kaže mladić.

Kaže da je planina zimi toliko napuštena da se zna dogoditi da po dva mjeseca ne vidi čovjeka.

Da njegovu priču ne žele svi gledati samo preko YouTubea, dokaz je Kristina, 19-godišnja djevojka iz Sarajeva koja je preko televizije čula za Danetovu priču i, pazite sad, odlučila da se udati za njega.

– Upoznali smo se preko mobitela (Dane ima mobitel i puni ga preko solarne energije). Rekla sam mu da je fin, kulturan i čestitala mu što vodi takav život. Počeli smo se upoznavati. Onda sam rekla da bih voljela doći kod njega, on je rekao da dođem i da pokušamo – govori rođena Sarajka.

Ne zna reći šta ju je tačno privuklo kod muža, ali pretpostavlja da je u pitanju njegova ozbiljnost i želja za porodicom.

Pobjegla od kuće da ga upozna

To je bio početak ljubavne priče. U noći s 29. na 30. novembra prošle godine Kristina je spremila stvari i u jutarnjim satima krenula iz Sarajeva, prvo za Sjenicu, a zatim za Goliju.

Roditelji nisu bili za to da Kristina krene u nepoznato i nisu joj dopustili da ide, ali ona je pobjegla.

– Krenula sam oko 9 i 15 ujutro. Jedva sam čekala doći, nisam bila sigurna hoće li me čekati na autobuskoj stanici. Razmišljala sam o tome da ću doći u drugu državu, odnosno negdje gdje nikoga ne znam, a da njega neće biti. Čuli smo se preko telefona tokom puta i on je rekao da će biti tu, da će me čekati. Ja sam mu malo povjerovala, ali ne skroz – priča Kristina.

Na to Dane odgovara:

– Isto kao što ona nije bila sigurna da ću je ja čekati, tako ni ja nisam bio siguran da će ona doći.

Na kraju niko nikome nije slagao i našli su se. Dane je bio malo sramežljiv u početku ali, kako kaže, onda je Kristinu odveo iza jedne zgrade i poljubio je “da je ne bi ljubio po gradu, jer je sramota”.

Nakon nekoliko dana na Goliji otišli su za Sarajevo da se Dane upozna s Kristininim roditeljima. To je Danetu bilo prvo napuštanje Srbije. Isplatilo se – svidio se Kristininim roditeljima i sada mogu slobodno živjeti.

Posljednje vijesti su da je Kristina trudna. Kaže da se pomalo boji za dijete jer su udaljeni od civilizacije, ali da se nada da neće biti problema, prenosi Dnevnik.ba.

Oko Magazin: Gorštak i devojka iz grada

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Koliko je BiH uradila na prilagođavanju privrede obnovljivim izvorima energije

Evropska komisija uvela je prošle jeseni mehanizam za ugljično...

U BiH pljuskovi i grmljavina: Evo šta nas očekuje za vikend

U BiH se očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno i...

Više od 50 posto ispitane djece u BiH doživjelo neprijatnosti na internetu

Prema istraživanju Vijeća Evrope, svaki peti maloljetnik doživio je...