Izvoz nafte iz Libije na najnižem nivou u posljednjih 18 mjeseci

/

Nakon zatvaranja važnih naftnih polja i luka u Libiji, tamošnje vlasti objavile su da je izvoz nafte iz zemlje pao na najniži nivo u posljednjih 18 mjeseci. 

Prema podacima “Bloomberga”, Libija je izvezla 979 hiljada barela nafte dnevno u martu i 819 hiljada barela dnevno u aprilu. Značajan dio izvoza nafte ostvaren je u Italiju, Španiju i Kinu, prenosi Avaz.

Najnoviji podaci pokazuju da je ostvaren najniži izvoz od oktobra 2020. godine.

Nacionalna naftna korporacija Libije (NOC) objavila je 17. i 18. aprila prestanak proizvodnje i izvoza na naftnim poljima El-Feel i Šarara (Sharara) na jugu zemlje te u lukama Zejtuna (Zeytuna) i Brega na istoku.

NOC je potom 1. maja saopćio da je odluka o obustavi proizvodnje i izvoza u luci Zejtuna ukinuta kako bi se spriječila moguća ekološka katastrofa.

Šarara, koja raspolaže dnevnim proizvodnim kapacitetom od 300 hiljada barela sirove nafte, poznata je kao najveće naftno polje u Libiji. Također, oko 125 hiljada barela nafte dnevno se proizvede na naftnom polju El-Feel.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...