Danski ministar vanjskih poslova: Rat se vratio u Evropu i niko se nije nadao ovim razmjerama

/

Ministar vanjskih poslova Danske Jeppe Kofod je danas u Sarajevu istakao da je s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković (SDA) razgovarao i o agresiji Rusije na Ukrajinu.

“Imali smo nekoliko susreta na marginama još u februaru. Tada sam obećao da ću doći. Uprkos nekolicni pokušaja to se nije desilo zbog agresije Rusije na Ukrajinu”, ukazao je.Jeppe je mišljenja da se niko nije nadao da će rat u Ukrajini biti u velikim razmjerama, piše Klix.ba

“Govorili smo o neisprovociranom napadu na Ukrajinu. Rat se vratio u Evropu i to u razmjerama koje niko nije mogao zamisliti. Važno je da stojimo zajedno mi koji se zalažemo za slobodu i da se suprotstavimo agresiji”, poručio je.

Među onima je koji smatraju da je potrebno vršiti pritisak na Rusiju kako bi se rat što prije završio.

“Imalo smo priliku razgovarati kako da se zajednički postavimo. Rat nas podsjeća kako posljedice mogu biti ozbiljne. Važno je vršiti stalan pritisak na Rusiji, da stalno šaljemo pomoć Ukrajini kako bismo što prije okončali ovaj rat”, zaključio je ministar vanjskih poslova Danske.

Ovo je prva posjeta šefa diplomatije ove države Bosni i Hercegovini u posljednjih 20 godina. Ministrica Turković je ocijenila da su odnosi dvije zemlje dobri te da ih je potrebno učiniti još boljim.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Dok prijete secesijom, privreda propada: 300 radnika u RS ostalo bez posla

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u...

U BiH svako drugo dijete nije primilo vakcine protiv najtežih zaraznih bolesti

Stopa vakcinisane djece u BiH posljednjih godina je smanjena,...

“Zeleno svjetlo” za neradnu nedjelju u FBiH, nova pravila i za trajanje radnog vremena

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević je nakon usvajanja novog...

Uvodi se strožija kontrola cijena u FBiH, najveća moguća kazna će biti 30.000 KM

Izmjene su predložene jer je Zakon o kontroli cijena...