Džaferović se sastao sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Danske

Datum:

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio ministra vanjskih poslova Kraljevine Danske Jepea Kofoda (Jeppea).

Na početku susreta iskazana je dobrodošlica ministru vanjskih poslova Kraljevine Danske i istaknut značaj posjete koja doprinosi poboljšanju bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Danske.

Ove godine se obilježava 30. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Danske, te je rečeno da su bilateralni odnosi dobri i da ima prostora za unapređenje saradnje na ekonomskom, trgovinskom i kulturnom planu.

Bilateralni odnosi

Daljnje bilateralne odnose bi trebalo unapređivati i intenzivnijom razmjenom posjeta, istaknuto je.

Rečeno je da su za dansku ekonomsku saradnju i investiranje u Bosni i Hercegovini prioritetni sektori energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Razgovarano je o potencijalima koje Bosna i Hercegovina ima u razvoju vjetroelektrana, a takvi primjeri ulaganja već postoje. Sagovornici su razmijenili mišljenja o potrebi otvaranja ambasade Kraljevine Danske u Bosni i Hercegovini, što bi doprinijelo unapređenju saradnje dvije zemlje.

Razgovarano je i o bosanskohercegovačkoj dijaspori u Danskoj koja broji oko 23.000 građana i koja je dobro organizirana i predstavlja most između dvije zemlje i osnovu za jačanje bilateralnih odnosa.

Teme susreta

Teme susreta su bile i aktuelna situacija u Bosni i Hercegovini, daljnji put ka EU, opći izbori u oktobru ove godine, te situacija u Ukrajini.

Iskazana je podrška Danske Bosni i Hercegovini da bude na agendi prioriteta EU uz ispunjavanje svih uvjeta koje EU postavlja i poštivanje zajedničkih vrijednosti na kojima se temelji, a tiču se ljudskih prava i demokratije.

Sastanku su prisustvovali savjetnica člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Ana Trišić-Babić, te savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića Slaven Kovačević, prenosi Avaz

Povezani postovi
Related

MUP KS o “performansu” pred NPS: Glumac kažnjen zbog golotinje, protiv organizatora prekršajni postupak

Nakon intervencije po pozivu građana, tačnije kantonalnog zastupnika Harisa...

Danas sunačano, iduće sedmice bit će do 40 stepeni

Meteorolozi za danas najavljuju sunčano vrijeme. Vjetar slab do...

Ekonomista objavio graf o tome kako su ljudi iz BiH, Srbije i Hrvatske bježali u Njemačku

Dejan Kovač, hrvatski ekonomista i bivši kandidat za predsjednika...

U BiH propalo više od milion i 300.000 vakcina protiv COVID-19

U Bosni i Hercegovini do sada je propalo 1.300.657...