Džaferović se sastao sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Danske

/

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio ministra vanjskih poslova Kraljevine Danske Jepea Kofoda (Jeppea).

Na početku susreta iskazana je dobrodošlica ministru vanjskih poslova Kraljevine Danske i istaknut značaj posjete koja doprinosi poboljšanju bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Danske.

Ove godine se obilježava 30. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Danske, te je rečeno da su bilateralni odnosi dobri i da ima prostora za unapređenje saradnje na ekonomskom, trgovinskom i kulturnom planu.

Bilateralni odnosi

Daljnje bilateralne odnose bi trebalo unapređivati i intenzivnijom razmjenom posjeta, istaknuto je.

Rečeno je da su za dansku ekonomsku saradnju i investiranje u Bosni i Hercegovini prioritetni sektori energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Razgovarano je o potencijalima koje Bosna i Hercegovina ima u razvoju vjetroelektrana, a takvi primjeri ulaganja već postoje. Sagovornici su razmijenili mišljenja o potrebi otvaranja ambasade Kraljevine Danske u Bosni i Hercegovini, što bi doprinijelo unapređenju saradnje dvije zemlje.

Razgovarano je i o bosanskohercegovačkoj dijaspori u Danskoj koja broji oko 23.000 građana i koja je dobro organizirana i predstavlja most između dvije zemlje i osnovu za jačanje bilateralnih odnosa.

Teme susreta

Teme susreta su bile i aktuelna situacija u Bosni i Hercegovini, daljnji put ka EU, opći izbori u oktobru ove godine, te situacija u Ukrajini.

Iskazana je podrška Danske Bosni i Hercegovini da bude na agendi prioriteta EU uz ispunjavanje svih uvjeta koje EU postavlja i poštivanje zajedničkih vrijednosti na kojima se temelji, a tiču se ljudskih prava i demokratije.

Sastanku su prisustvovali savjetnica člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Ana Trišić-Babić, te savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića Slaven Kovačević, prenosi Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Banke u BiH za tri mjeseca zaradile 230 miliona KM

Banke u Federaciji BiH su u prvom kvartalu ove...

Penzioneri dali rok Vladi FBiH: Navedeni ključni zahtjevi

Na adresu federalnog premijera Nermina Nikšića i ministra za...

Godišnjica masakra na Tuzlanskoj kapiji

Na današnji dan 1995. godine, srpske agresorske snage s...

Rijetko koja općina u BiH bilježi veći broj živorođenih od broja umrlih

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH), Odjeljenje...