Hladne, tople, snažne: Kako šake otkrivaju s kim imate posla?

/

Šake su organ kojim se rukujemo, kojim hvatamo i primamo, njegujemo, mazimo i još mnogo toga radimo.

A da li znate da u svijetu ne postoje dvije iste šake i da baš tu činjenicu kriminolozi koriste za utvrđivanje identiteta pomoću otisaka prstiju? Šake mnogo toga otkrivaju i o našem karakteru, odnosu prema životu i skrivenim osjećanjima.

“Upečatljivu iskrenost šaka i njihove kože koristimo u psihoterapiji, kada prilikom seansi mjerimo i posmatramo otpor kože.

Naročito se u kritičnim fazama isplati direktno razgovarati s kožom pacijenta jer su njeni odgovori neposredniji i imaju manje rezervi. Dok vlasnik još djeluje sasvim okej, njegove šake možda već odaju veliko uzbuđenje kojeg on i dalje nije svjestan. Stoga je koža na šakama ta koja saopštava ono najsuštinskije iz dubine duše”, – piše dr Rudigger Dalke, čuveni psihoterapeut, u svojoj knjizi “Bolest kao govor duše” i objašnjava šta sve naše šake govore o nama.

U neverbalnoj komunikaciji, navodi dr Dalke, šake su pouzdane koliko i usta, a i znatno su iskrenije od izgovorenog sadržaja.

“Već i njihova temperatura navodi nas na važne zaključke. Tople šake izražavaju želju za kontaktom, one dolaze iz srca, kao i krv koja ih zagrijava. Hladne šake, nasuprot tome, govore o distanci. One, naime, nisu dobro prokrvljene i odaju da je njihov vlasnik suzdržan sa svojom životnom energijom i da nije otvoren za susret. Kod hladnih, znojavih šaka uz to je prisutan i strah. Ako ga obliva hladan znoj, čovjek se prije osjeća mučno nego komunikativno”.

Snažne šake, koje su dobro prokrvljene i prilikom pozdrava imaju čvrst stisak, odaju osobu naviklu da se prihvati posla i da svoj život uzme u sopstvene ruke.

“Nasuprot tome ima i šaka koje nam prilikom pozdrava maltene ostaju u ruci. Taj obrazac žalosne vrbe hoće da kaže: “Možeš sa mnom da radiš šta hoćeš, nemam nikakvih svojih pretenzija na život”.

Treba pomenuti i senzibilne osjetljive šake koje bez velikog fizičkog pritiska mnogo toga osjećaju i izražavaju. One pripadaju ljudima koji su i sami takvi. Između se nalaze sve moguće vrste nijansi.

Već i sama činjenica da svako ima svoj rukopis, kako u konkretnom tako i u prenesenom smislu, pokazuju koliko veliku moć izražavanja imaju ruke, tj. šake.

Običaj da prilikom pozdrava i oproštaja nekome pružamo ruku potiče možda još iz doba kada su ljudi, obdareni boljom intuicijom, shvatali taj govor ruku kao nešto što samo za sebe dovoljno kazuje.

“Ako još i danas sklapanje posla potvrđujemo stiskom ruke, to takođe predstavlja simbol iskrenosti, tj. poštenja. Prilikom stiska ruke osjeća se da li je posao u redu i da li je za obe strane prihvatljiv. Tako iz govora ruku tj. šaka već mnogo toga može da se shvati bez gledanja u dlan ili procene rukopisa. Čak i takve metode, koje su ranije važile za prilično okultne, danas postaju sve priznatije, piše zena.blic.rs.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Serviser upozorava kada klima uređaj može da se zapali

Tokom tropskih dana klima uređaji rade punom parom. U...

Super savjeti koji će vam pomoći da smršate kod kuće

Gubitak težine je stvar koja sada počinje da brine...

SAVJETI APOTEKARA Lijekove čuvajte na temperaturi ispod 25 stepeni

Neodgovarajuće čuvanje lijekova, usljed nedovoljnog stepena zdravstvene edukacije, predstavlja...

INZ: Prijete nam sunčanica i toplotni udar, koje su razlike, kako ih prevenirati

Iako tokom cijele sedmice bilježimo visoke temperature, meteorolozi su...