Ispijanje samo jedne šoljice čaja dnevno može smanjiti rizik od raka i demencije

/

Ispijanje samo jedne šolje čaja dnevno moglo bi smanjiti rizik od demencije i raka, tvrde stručnjaci.

Prema istraživanju, 40 do 50 posto slučajeva demencije može se spriječiti promjenom životnog stila, a ispijanje više čaja može biti jednostavan prvi korak.

Stručnjak za nutricionizam, profesor Jonathan Hodgson sa Univerziteta Edith Cowan u Australiji, objasnio je da “postoji sve više dokaza da samo jedna do dvije šolje čaja dnevno mogu značajno smanjiti rizik od demencije i potencijalno Alzheimerove bolesti.”

Konkretno, podaci iz dugoročnih prospektivnih kohortnih studija su otkrili da je smanjeni rizik od demencije povezan s konzumacijom 1 do 6 šoljica čaja dnevno uz umereni unos flavonoida u čaju koji također može biti ključan.

Razne studije su također sugerirale da je konzumacija čaja u pozitivnoj korelaciji sa smanjenim rizikom od nekih karcinoma – uključujući rak žučnih puteva, dojke, endometrija, jetre i oralne karcinome.

Flavonoidi — koji imaju antikancerogena svojstva — mogu djelovati preko mješavine antioksidativnih, anti-angiogeneznih i protuupalnih mehanizama, kao i da služe za modificiranje profila crijevne mikrobiote.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Ahira Hasić ima novi hit, u spotu i poznata voditeljica iz Beograda

Ahira Hasić, pjevačica iz Sarajeva koja već godinama živi...

Ove godine zvijezde donose velike promjene za određene horoskopske znakove, a evo i koje

Saznajte da li ćete biti srećne ruke i da...

Spisak svih retrogradnih planeta u 2024: Dvije će napraviti totalni haos

Kada je riječ o astrološkim događajima koji izazivaju mnogo...

Pogledajte kako Enis Bešlagić pogađa hrvatske riječi: ‘Šta su pikule, bona?’

Enis Bešlagić (49), poznati glumac iz Bosne i Hercegovine,...