Velika zabrinutost u zdravstvenim ustanovama: Od misterioznog hepatitisa obolijevaju samo djeca

/

Pojava većeg broja slučajeva zaraze hepatitisom ili jake upale jetre kod djece uzrasta od mjesec do 16 godina izazvala je veliku zabrinutost u zdravstvenim ustanovama širom svijeta.

Pojava žutice

Do sada je registrirano više od 230 slučajeva zaražene djece.

Naučnici i ljekari širom svijeta sada istražuju ovaj misteriozni tip hepatitisa kako bi što prije odgovorili na brojna otvorena pitanja.

Ovo je za „Avaz“ kazala akademkinja Senka Mesihović-Dinarević, članica ANUBiH-a i Evropske akademije nauka i umjetnosti, specijalista pedijatar i subspecijalista dječije kardiologije.

– Slučajevi su predominantno uočeni kod djece uzrasta ispod pet godina koja su imala inicijalne simptome gastrointestinalne bolesti, odnosno proliv i povraćanje, praćeno početkom žutice. Rezultati istraživanja ukazuju na to da je uzrok moguće povezan s infekcijom adenovirusom, koji se prenosi kapljičnim i putem kontakata, ali se i dalje aktivno ispituju i drugi uzroci – kaže prof. dr. Mesihović-Dinarević.

U toku su ispitivanja i o tome koliko ovakvoj pojavi doprinose druge infekcije, uključujući koronavirus.

Higijena ruku

Dodaje da simptomi hepatitisa uključuju žutilo bionjača ili kože, tamnu mokraću, blijedu ili sivo obojenu stolicu, svrbež kože na mišićima i zglobovima, visoku temperaturu i mučninu, neuobičajen stalni umor djeteta, gubitak apetita i bol u stomaku.

Prema riječima dr. Indire Imamović-Gološ, specijaliste školske medicine, ovaj novi virus nije još istražen i sve je još nepoznanica.

– Nema većeg broja odjednom zaražene djece hepatitisom, nego se javljaju pojedinačni slučajevi. To tek treba da se istraži. Ono što je važno istaći jeste da je svaki tip hepatitisa bolest ruku i da se među djecom prenosi putem fekalija oralnim putem.

Također, važno je naglasiti da inkubacija traje od 15 do 45 dana, što je dovoljno da se virus proširi – ističe dr. Imamović-Gološ.

Svi u opasnosti

Infektolog Ednan Drljević kazao je da su djeca, bez obzira na to jesu li vakcinisana ili ne, u opasnosti od zaraze hepatitisom.

Pojasnio je da postoji više tipova hepatitisa, ali da vakcina ima samo za hepatitis B. Tako da su jedino djeca koja su vakcinisana zaštićena od hepatitisa B.

Stav WHO-a

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) poručili su da se preciznije informacije očekuju za manje od mjesec, koliko će još biti potrebno da se završi sekvencioniranje virusa izoliranog među oboljelima i utvrdi šta se zaista dešava.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Sezonska groznica u Neumu: Za vikend se očekuju 100% popunjeni kapaciteti

Davor Krešić, potpredsjednik Udruge hotelijera Općine Neum, gostovao je...

Hadžije iz BiH obavile sve obrede, danas prve grupe idu za Medinu

Hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovine obavile su...

Za sutra izdato crveno upozorenje zbog visokih temperatura

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je za sutra crveno upozorenje...

SAS uspostavio novu avioliniju: Kopenhagen – Sarajevo direktnom linijom za 100 eura

Novi aviolinija između Kopenhagena i  Sarajeva, koju pokreće kompanija Scandinavian...