Emina Ganić: Znala sam da ću upisati Oxford, vidjela sam se u glamuroznim okruženjima

/

U vrijeme izbora studija, ali i srednje škole, vrijeme prijemnih ispita i važnih životnih odluka mladog čovjeka sa nama u N1 podcastu “Jedan sat” je dekanesa za studente Univerziteta SSST Emina Ganić.

Uspješna, obrazovana, samosvjesna i ambiciozna žena, koju itekako prepoznajemo po vlastitim uspjesima, ali i po ocu, prof. Ejupu Ganiću.

Postoji li preporučen put do uspjeha, zašto mladi ne vjeruju da obrazovanje donosi zaposlenje, jesu li uspješni tek miljenici sudbine, šta joj je donijelo prezime Ganić, kako gleda na podizanje optužnice za slučaj “Dobrovoljačka”, šta je i sama naučila od mladih ljudi, te zašto nikad ne odustaje od umjetnosti, svoje najveće pasije – samo su neke od tema o kojima je Ganić govorila za N1.

Otkrila je da je još kao djevojčica znala da će upisati Oxford, jer je htjela ‘zvučnu školu’, da je odrastala okružena knjigama i voljela učiti i napredovati. Pričala je i o trnovitom putu svog oca, koji je cijeli život bio stipendista i koji je završio prestižni Massachusetts Institute of Technology (MIT).

– Moj put nije jedini put u mitologiji moje porodice koji je relevantan za mene. Moj otac je dječak rođen u jednom malom selu Sebečevu, pored grada Novog Pazara, u prekrasnom Sandžaku… On je bio – ako možete zamisliti malog Ejupa – onaj dječak koji prodaje voće pored puta, dok svira Oliveru autu, kada idete prema moru. To je bio moj otac – dijete koje je bilo najpametnije u svojoj maloj seoskoj školi, pa onda otišlo u Rožaj u gimnaziju, sam, zato što je taj sistem prepoznavao briljantne ljude – u našem sistemu mi danas to nemamo. Odatle je otišao u Beograd, pa na MIT… – ispričala je Emina Ganić, prenosi DEPO

N1 podcast Jedan sat: Gošća Emina Ganić

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Meteorolozi objavili kakvo bi nas vrijeme moglo očekivati za prvomajske praznike

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je srednjoročnu prognozu sa...

Bolest bubrega tiho se javlja: Jedan rani simptom može biti upozorenje

Smrtnost povezana s bubrežnom bolesti raste iz godine u...

Dosadila vam je klasična, za Bajram napravite kokos baklavu

Iako su u tradiciji regije najpopularnije baklave s orasima,...

Zeničanin Irdin Dinči snima tri nove pjesme, krije ime kolege sa kojim je uradio duet

Irdin Dinči uskoro ulazi u studio kako bi snimio...