Emina Ganić: Znala sam da ću upisati Oxford, vidjela sam se u glamuroznim okruženjima

Datum:

U vrijeme izbora studija, ali i srednje škole, vrijeme prijemnih ispita i važnih životnih odluka mladog čovjeka sa nama u N1 podcastu “Jedan sat” je dekanesa za studente Univerziteta SSST Emina Ganić.

Uspješna, obrazovana, samosvjesna i ambiciozna žena, koju itekako prepoznajemo po vlastitim uspjesima, ali i po ocu, prof. Ejupu Ganiću.

Postoji li preporučen put do uspjeha, zašto mladi ne vjeruju da obrazovanje donosi zaposlenje, jesu li uspješni tek miljenici sudbine, šta joj je donijelo prezime Ganić, kako gleda na podizanje optužnice za slučaj “Dobrovoljačka”, šta je i sama naučila od mladih ljudi, te zašto nikad ne odustaje od umjetnosti, svoje najveće pasije – samo su neke od tema o kojima je Ganić govorila za N1.

Otkrila je da je još kao djevojčica znala da će upisati Oxford, jer je htjela ‘zvučnu školu’, da je odrastala okružena knjigama i voljela učiti i napredovati. Pričala je i o trnovitom putu svog oca, koji je cijeli život bio stipendista i koji je završio prestižni Massachusetts Institute of Technology (MIT).

– Moj put nije jedini put u mitologiji moje porodice koji je relevantan za mene. Moj otac je dječak rođen u jednom malom selu Sebečevu, pored grada Novog Pazara, u prekrasnom Sandžaku… On je bio – ako možete zamisliti malog Ejupa – onaj dječak koji prodaje voće pored puta, dok svira Oliveru autu, kada idete prema moru. To je bio moj otac – dijete koje je bilo najpametnije u svojoj maloj seoskoj školi, pa onda otišlo u Rožaj u gimnaziju, sam, zato što je taj sistem prepoznavao briljantne ljude – u našem sistemu mi danas to nemamo. Odatle je otišao u Beograd, pa na MIT… – ispričala je Emina Ganić, prenosi DEPO

N1 podcast Jedan sat: Gošća Emina Ganić

Povezani postovi
Related

Savjeti uz koje namirnice mogu da ostanu duže svježe

Ovo se dešava u gotovo svakoj kući, nekada kupimo...

Naučnici otkrili povezanost između ružnih snova i demencije

Ljudi koji imaju česte uznemirujuće snove u srednjim godinama...

Da li je u BiH dozvoljeno voziti u štiklama ili papučama? Evo šta kaže zakon

Otišli ste na more i baš vam se ne...

Kada nije poželjno koristiti maslinovo ulje

Maslinovo ulje je vijekovima poznato i korišćeno u korist...