Koje krvne grupe su sklonije infarktu i srčanim bolestima

/

Razlike u krvnoj grupi ne znače puno sve do trenutka kada stvarno znače puno, posebno ako ste u bolnici i trebate transplantaciju krvi, ili donirate krv, a tada morate znati koja ste krvna grupa. Znamo da postoje A+, A-, B+. B-, O-, O+. AB+ i AB- krvne grupe.

Osobe koje imaju krvne grupe A i B možda imaju veće šanse da se kod njih razviju bolesti srca.

No, kako postoji sve više istraživanja o krvnim grupama, čini se da bi mogle značiti više nego mislimo, posebno ako su u pitanju određeni zdravstveni problemi, a posebno zdravlje srca. Ove nevidljive razlike u krvi mogu kod nekih osoba značiti da će imati kardiovaskularnih problema, ili im biti skloni.

Što znači krvna grupa i kako se razlikuju

Slova A, B i 0 predstavljaju razne varijacije ABO gena, koje programiraju krvne stanice. Ako naprimjer imate AB grupu, tijelo je programirano da proizvodi A i B antigene crvenih krvnih zrnaca, dok osoba s krvnom grupom 0 ne proizvodi antigene. Krv tako može biti pozitivna ili negativna ovisno o tome ima li proteina u crvenim krvnim zrncima. Ako postoje proteini, vi ste Rh pozitivni. Osobe s krvnom grupom 0 se smatraju univerzalnim donorima upravo radi manjka antigena i proteina, što znači da vašu krv u slučaju potrebe može primiti svatko.

Koje su krvne grupe u rizičnoj skupini od razvoja bolesti srca?

Osobe koje imaju krvnu grupu A, B ili AB su u skupini koja ima veče šanse da će doživjeti infarkt ili bolest srca, prema pisanju Američkog udruženja za srce, prenosi N1.

Dok je taj rizik mali – A i B imaju zajedno 8 posto veće šanse da će doživjeti infarkt, razlika kod krvnih ugrušaka je nešto veća. Prilikom rada na istraživanju znanstvenici su otkrili kako postoje 51 posto veće šanse da će se kod tih krvnih grupa razviti duboka venska tromboza i 47 posto veće šanse da će doći do plućne embolije, što je vrlo ozbiljno stanje. Prema stručnjacima, razlog za toliko povećan rizik može biti posljedica upalnih procesa koji se događaju kod ovih krvnih grupa. Proteini koji se u njima nalaze mogu uzrokovati prekid dotoka krvi ili tanjenje arterija i vena, što vodi do povećanog rizika od stvaranja krvnih ugrušaka i bolesti srca.

Smatraju da to može pojasniti i smanjen rizik od ozbiljnog oblika bolesti COVID kod onih koji imaju krvnu grupu 0, a upravo je taj podatak bio povod za istraživanje. Ozbiljan oblik bolesti COVID može uzrokovati bolesti srca, ugruške i druge kardiovaskularne probleme, piše Ordinacija.hr.

Što još donosi određena krvna grupa?

Oni koji imaju krvnu grupu 0 imaju i manji rizik od razvoja bolesti srca ili krvnih ugrušaka, ali mogu imati problema s poremećajima krvarenja, a to posebno može biti nakon poroda gdje se kod ove grupe primjećuje veći gubitak krvi. Isto tako mogu imati više problema nakon traumatske ozljede radi većeg gubitka krvi. Primijećeni su i problemi s pamćenjem, fokusom i donošenjem odluka kod krvne grupe AB.

Treba li mijenjati život na osnovu krvne grupe?

Dok istraživanja pokazuju koliko krvna grupa može utjecati na rizik od razvoja bolesti srca, važni su i faktori poput prehrane, vježbanja i izloženosti onečišćenom zraku, a svi oni mogu utjecati na eventualne probleme sa zdravljem srca. Buduća istraživanja bi mogla definirati načine na koje će se liječiti pacijenti s određenom krvnom grupom pa bi tako pacijenti s krvnom grupnom A a koji imaju povišen kolesterol mogli imati koristi od korištenja aspirina svakodnevno, što možda nije potrebno kod osobe koja ima grupu 0.

Na kraju se može zaključiti kako pravilna prehrana i dalje stoji kao najbolja preventivna mjera za zdravlje srca bez obzira o kojoj se krvnoj grupi radi.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Ahira Hasić ima novi hit, u spotu i poznata voditeljica iz Beograda

Ahira Hasić, pjevačica iz Sarajeva koja već godinama živi...

Ove godine zvijezde donose velike promjene za određene horoskopske znakove, a evo i koje

Saznajte da li ćete biti srećne ruke i da...

Spisak svih retrogradnih planeta u 2024: Dvije će napraviti totalni haos

Kada je riječ o astrološkim događajima koji izazivaju mnogo...

Pogledajte kako Enis Bešlagić pogađa hrvatske riječi: ‘Šta su pikule, bona?’

Enis Bešlagić (49), poznati glumac iz Bosne i Hercegovine,...