CIK odredio visinu taksi za učešće na izborima, evo koliko košta kandidatura za člana Predsjedništva BiH

Datum:

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) odredila je visinu taksi za ovjeru prijave političkih stranaka i nezavisnih kandidata koja je neophodna za učešće na Općim izborima 2022. godine.

Prema tome, političke stranke će za ovjeru političkog subjekta za izbor za člana Predsjedništva BiH platiti 25.000 KM. Isto toliko novca potrebno je izdvojiti za izbore za zastupnike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Za izbore za zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta Federace BiH, predsjednika RS i zastupnike u NSRS je potrebno platiti 18.000 eura, dok je 13.000 neophodno za izbore za zastupnike u kantonalnim skupštinama u Federaciji BiH.

Što se tiče nezavisnih kandidata, za učešće u izborima za člana Predsjedništva BiH potrebno je izdvojiti 13.000 KM, a tolika je taksa i za zastupnike u Predstavničkom domu PS BiH. Za zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i NSRS se plaća 9.000, dok je 7.000 za izbore za zastupnike u kantonalnim skupštinama u FBiH.

Inače, prema Izbornom zakonu BiH novac za taksu se vraća političkim strankama i nezavisnim kandidatima koji ne osvoje trećinu glasova od izabranog člana.

Centralna izborna komisija je raspisala izbore za 2. oktobar, prenosi BUKA

 

Povezani postovi
Related

Elzina Pirić nije mogla održati govor: Ja sam veliki emotivac, izvinite

U Sarajevu je u toku Konvencija stranaka opozicije iz...

Stranke opozicije ujedinjene: Bećirović će pobijediti, za BiH sviće novi dan

"Okupili smo oko zajedničkog kandidata odlučni da mijenjamo sistem,...

BiH u “narandžastom” zbog vrućina, temperature i do 40 stepeni

Za dijelove BiH za danas i sutra izdato je...

Novalić: Penzioneri ostaju u samom vrhu prioriteta i penzije će i dalje rasti

Uvećane junske penzije u Federaciji BiH bit će isplaćene...