CIK odredio visinu taksi za učešće na izborima, evo koliko košta kandidatura za člana Predsjedništva BiH

/

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) odredila je visinu taksi za ovjeru prijave političkih stranaka i nezavisnih kandidata koja je neophodna za učešće na Općim izborima 2022. godine.

Prema tome, političke stranke će za ovjeru političkog subjekta za izbor za člana Predsjedništva BiH platiti 25.000 KM. Isto toliko novca potrebno je izdvojiti za izbore za zastupnike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Za izbore za zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta Federace BiH, predsjednika RS i zastupnike u NSRS je potrebno platiti 18.000 eura, dok je 13.000 neophodno za izbore za zastupnike u kantonalnim skupštinama u Federaciji BiH.

Što se tiče nezavisnih kandidata, za učešće u izborima za člana Predsjedništva BiH potrebno je izdvojiti 13.000 KM, a tolika je taksa i za zastupnike u Predstavničkom domu PS BiH. Za zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i NSRS se plaća 9.000, dok je 7.000 za izbore za zastupnike u kantonalnim skupštinama u FBiH.

Inače, prema Izbornom zakonu BiH novac za taksu se vraća političkim strankama i nezavisnim kandidatima koji ne osvoje trećinu glasova od izabranog člana.

Centralna izborna komisija je raspisala izbore za 2. oktobar, prenosi BUKA

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Banke u BiH za tri mjeseca zaradile 230 miliona KM

Banke u Federaciji BiH su u prvom kvartalu ove...

Penzioneri dali rok Vladi FBiH: Navedeni ključni zahtjevi

Na adresu federalnog premijera Nermina Nikšića i ministra za...

Godišnjica masakra na Tuzlanskoj kapiji

Na današnji dan 1995. godine, srpske agresorske snage s...

Rijetko koja općina u BiH bilježi veći broj živorođenih od broja umrlih

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH), Odjeljenje...