UPFBiH: Potrebno hitno povećanje svih plaća u FBiH

/

Predstavnici Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnici 19 granskih sindikata koji su članovi sindikalne delegacije u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritoriju FBiH su se usaglasili da je potrebno hitno povećanje ne samo minimalne, nego i svih drugih plaća u FBiH.

Međutim, obje delegacije imaju niz pitanja u vezi sa predloženim Zakonom o minimalnoj plaći koji je upućen ESVBiH. Zbog toga je dogovoreno da se uputi zajedničko pismo Vladi i Parlamentu FBiH u kojem se traži očitovanje o uočenim problemima u tekstu Zakona, čije posljedice u praksi mogu biti pogubne.

U pismu se traži očitovanje o tome da li postoji ustavna nadležnost Vlade i Parlamenta FBiH za predlaganje i donošenje Zakona o minimalnoj plaći FBiH. Dalje se traži očitovanje da li je tekst Zakona o minimalnoj plaći usklađen sa Zakonom o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, Konvencijom Međunarodne organizacije rada (ILO) član 131, zakonima o radu, doprinosima, porezu na dohodak i drugim zakonima koji su na snazi u FBiH.

Ako Vlada i Parlament FBiH dostave adekvatne odgovore na dostavljeni upit, predstavnici poslodavaca i sindikata su spremni odmah zakazati sjednicu ESVBiH.

Ukoliko od Vlade i Parlamenta FBiH ne dobiju adekvatno obrazloženje, predstavnici UPFBiH i 19 granskih sindikata iz realnog sektora će od ovlaštenih podnositelja inicijativa za ocjenu ustavnosti zatražiti pokretanje procedure utvrđivanja ustavnosti ovog Zakona.

Na sastanku je usaglašen stav i predložit će se Vladi FBiH da se umjesto donošenja Zakona o minimalnoj plaći, kroz izmjene postojeće Uredbe o metodologiji izračuna i utvrđivanja najniže plaće u FBiH, u skladu sa Ustavom i Zakonom omogući povećanje minimalne plaće u FBiH.

Još jednom je istaknut zajedničko stajalište da je neophodno što prije smanjiti opterećenje cijene rade, jer se upravo tu nalazi najveća rezerva za povećanje minimalne plaće u FBiH, prenosi RTV Slon.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Neradna nedjelja: Krši li se njenim uvođenjem Ustav

Javna rasprava o Prijedlogu zakona o unutrašnjoj trgovini je...

Za rad u komisijama pojedini u Vladi FBiH za godinu naplatili i do 30 hiljada KM

Pojedinim zaposlenicama Federalnog ministarstva prostornog uređenja je u toku...

Kako će biti utrošeno odobrenih 120.000 KM za rad penzionerskih saveza u FBiH?

Za finanasiranje rada penzionerskih udruženja u Federaciji BiH iz...

Za “Marš mira” do sada prijavljeno oko 1.400 osoba: U koloni će biti veliki broj mladih ljudi

Do sada je oko 1.400 osoba prijavljeno za ovogodišnji...