UPFBiH: Potrebno hitno povećanje svih plaća u FBiH

/

Predstavnici Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnici 19 granskih sindikata koji su članovi sindikalne delegacije u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritoriju FBiH su se usaglasili da je potrebno hitno povećanje ne samo minimalne, nego i svih drugih plaća u FBiH.

Međutim, obje delegacije imaju niz pitanja u vezi sa predloženim Zakonom o minimalnoj plaći koji je upućen ESVBiH. Zbog toga je dogovoreno da se uputi zajedničko pismo Vladi i Parlamentu FBiH u kojem se traži očitovanje o uočenim problemima u tekstu Zakona, čije posljedice u praksi mogu biti pogubne.

U pismu se traži očitovanje o tome da li postoji ustavna nadležnost Vlade i Parlamenta FBiH za predlaganje i donošenje Zakona o minimalnoj plaći FBiH. Dalje se traži očitovanje da li je tekst Zakona o minimalnoj plaći usklađen sa Zakonom o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, Konvencijom Međunarodne organizacije rada (ILO) član 131, zakonima o radu, doprinosima, porezu na dohodak i drugim zakonima koji su na snazi u FBiH.

Ako Vlada i Parlament FBiH dostave adekvatne odgovore na dostavljeni upit, predstavnici poslodavaca i sindikata su spremni odmah zakazati sjednicu ESVBiH.

Ukoliko od Vlade i Parlamenta FBiH ne dobiju adekvatno obrazloženje, predstavnici UPFBiH i 19 granskih sindikata iz realnog sektora će od ovlaštenih podnositelja inicijativa za ocjenu ustavnosti zatražiti pokretanje procedure utvrđivanja ustavnosti ovog Zakona.

Na sastanku je usaglašen stav i predložit će se Vladi FBiH da se umjesto donošenja Zakona o minimalnoj plaći, kroz izmjene postojeće Uredbe o metodologiji izračuna i utvrđivanja najniže plaće u FBiH, u skladu sa Ustavom i Zakonom omogući povećanje minimalne plaće u FBiH.

Još jednom je istaknut zajedničko stajalište da je neophodno što prije smanjiti opterećenje cijene rade, jer se upravo tu nalazi najveća rezerva za povećanje minimalne plaće u FBiH, prenosi RTV Slon.

 

Povezani postovi

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...