Krizi nema kraja: Kakva jesen očekuje građane BiH i šta će još poskupjeti

/

Zaoštravanje političkih i ekonomskih odnosa između zemalja Evropske unije i Rusije zbog rata u Ukrajini, moglo bi eskalirati najesen novim talasom poskupljenja, koji neće zaobići ni Bosnu i Hercegovinu.

Energetska kriza pogodiće i razvijene evropske zemlje, a siromašne zemlje, među kojima je Bosna i Hercegovina, postaće još siromašnije usljed bumerang efekta sankcija prema Rusiji, javlja BHRT.

Po svemu sudeći, čeka nas vrela jesen i nova, još veća poskupljenja. Najavljene sankcije Evropske unije na uvoz ruske nafte i najavljeno preusmjeravanje energenata na istok kao kontraodgovor imaće za posljedicu još veću globalnu krizu.

Plaše li se građani novih cjenovnih udara?

U Udruženju za zaštitu potrošača „Futura“ na odgovornost pozivaju nadležne vlade da reaguju i mjerama ublaže poskupljenja.

– Ono što nam se sada dešava je odricanje od svega i svačega i to treba sasjeći u korijenu i spriječiti. Nismo na to spali da pričamo o preživljavanju. Onda nam zaista nema spasa. Mi moramo pričati o kvalitetu življenja, kaže Marin Bago iz Udruženja za zaštitu potrošača „Futura“ Mostar.

Zabrinjavajuće je što se aktuelnoj krizi ne nazire kraj i što su poskupljenja neminovna, upozoravaju energetski stručnjaci.

Pogoršanje ekonomske krize u Njemačkoj dovešće, kako kažu, do pada industrije i gubitka radnih mjesta za građane Bosne i Hercegovine koji tamo rade.

– Ovo poskupljenje energenata će se preliti i na industriju. Industrija će manje proizvoditi, transport će manje transportovati i biće već sada manja nestašica određenih roba koje dolaze iz Kine i drugih zemalja, tvrdi stručnjak za energetiku Davor Štern.

– Svaka promjena cijene negativno će uticati na privredu. Nemamo namjeru da povećamo cijenu električne energije. To je sigurno i pod našom kontrolom. Cijena je najniža u ovom dijelu Evrope i Evropi, kaže Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS-a

Velika je vjerovatnoća da će biti nastavljen rast cijena nafte i naftnih derivata, ali i gasa. Ekonomski analitičari smatraju da nema političke volje da se ukinu akcize na gorivo i na taj način pomogne građanima.

– U svakom slučaju posljedica će biti, poskupljenja će se nažalost nastaviti u kojoj mjeri, kojim intenzitetom i kojom brzinom zavisiće od mjera koje bude preduzela EU i neka druga politička tijela na globalnom nivou, poručuje Saša Grabovac, direktor Udruženja ekonomista “SWOT”.

– Očekujem da će najveći negativni efekat iskusiti sektor proizvodnje u BiH koji tradicionalno najviše zavisi od energenata, ali moguće je da dođe do značajnog rasta cijena usluga, kaže ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Stručnjaci smatraju da će dalji razvoj globalne energetske krize zavisiti od toga kako će biti podijeljene karte na ekonomskom i geopolitičkom nivou do jeseni i da li će biti završen rat u Ukrajini, prenosi Fokus.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Banke u BiH za tri mjeseca zaradile 230 miliona KM

Banke u Federaciji BiH su u prvom kvartalu ove...

Penzioneri dali rok Vladi FBiH: Navedeni ključni zahtjevi

Na adresu federalnog premijera Nermina Nikšića i ministra za...

Godišnjica masakra na Tuzlanskoj kapiji

Na današnji dan 1995. godine, srpske agresorske snage s...

Rijetko koja općina u BiH bilježi veći broj živorođenih od broja umrlih

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH), Odjeljenje...