BiH jača saradnju sa zemljama u regionu

/

U proteklom periodu Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je, u skladu sa raspoloživim mogućnostima, i u saradnji sa drugim nadležnim institucijama i lokalnim vlastima poduzimalo sve raspoložive mjere kako bi Bosna i Hercegovina što efikasnije i humanije odgovorila na postojeću migracionu situaciju.

Poboljšana je kontrola kretanja migranata na prostoru BiH i nadzor istočne granice, pojačane su aktivnosti na izmještanjima migranata iz gradskih područija i poduzet veliki broj akcija na presjecanju lanaca krijumčarenja.

Problem velikog broja migranata koji nezakonito ulaze ne može riješiti samo jedna zemlja, niti jedan region, te su veoma izražene  potrebe za snažnom regionalnom i evropskom saradnjom, kao i potrebe za regionalnim pristupom u cilju zajedničkog djelovanja na planu migracionih kretanja. Zbog toga su predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH boravili u sedmodnevnoj posjeti Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji.

Cilj posjete je bio jačanje bilateralnih odnosa i unaprijeđenja saradnje i obilazak ključnih tačaka na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti, s ciljem sagledavanja situacije te unaprijeđenja saradnje sa agencijama i institucijama koje se bave migracijskim i sigurnosnim pitanjima. Predstavnici Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima, Državne agencije za istrage i zaštitu i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela ocijenili su obilazak zapadnobaklanske rute kao veoma uspješan jer su bili u prilici da razgovaraju sa kolegama i direkto razmjene iskustva.

Predstavnik Ministarstva sigurnosti BiH Saša Kecman je naglasio da samo regionalni pristup može doprinijeti efikasnijoj borbi protiv ilegalnih migracija, a posebno protiv krijumčarenja i trgovine ljudima. Istako je da je migrantska situacija u Bosni i Hercegovini znatno poboljšana u posljednjoj godini, te da je takva situacija iskorištena za jačanje odnosa i razmjenu iskustava sa sigurnosnim agencijama u regionu.

U obilasku zapadnobalkanske rute učestvovali su i predstavnici Hilfswerka zajedno sa predstavnikom Zajedničke platforme za saradnju (JCP) u okviru projekta „Smanjenje neregularnih migracija u EU jačanjem kapaciteta struktura vezanih za migracije na zapadnom Balkanu“ koji sufinansiraju Fond za azil, migracije i integraciju (AMIF) i austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, piše RTV Slon.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Prepolovljen broj korisnika u BiH: Fiksna telefonija izumire

Ukupan broj aktivnih fiksnih telefonskih linija u prvom kvartalu...

Javne ličnosti u BiH nakon što odsluže kaznu u zatvoru, MOGU SE VRATITI POLITIČKOM ŽIVOTU

Političari u BiH koji su osuđeni ili se nalaze...

Privremena suspenzija i smanjenje cariskih stopa povećali rast ulaganja i izvoza

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva vanjske trgovine...