Do zime 1.000 kubika gasa koštaće 3.500 evra

/

Evropa će se veoma teško snabdjeti gasom za zimu, a stručnjaci najavljuju da će do nove sezone grijanja cijena 1.000 kubika gasa iznositi čak 3.500 evra.

Norveška kompanija “Rustad enerdži”, specijalizovana za analizu energetskog tržišta, podsjeća da je prije samo godinu dana cijena ruskog gasa bila između 70 i 100 dolara za 1.000 kubika, prenose Nezavisne.com

Ekonomski blickrig protiv Rusije nije uspio, a za Evropu postoje sve jasniji znakovi da se sukob samo produžuje, te da “prava igra”, zapravo, tek počinje.

Prognoza norveških analitičara, očigledno, već uzima u obzir novu stvarnost, u kojoj je Rusija počela da odgovara na sankcije Zapada.

“Gasprom” je ove sedmice prekinuo sve odnose sa svojim bivšim firmama-podružnicama u NJemačkoj i Poljskoj.

Koliko je stanje konfuzno svjedoči i situacija da je njemački šef diplomatije Analena Berbok u Kijevu izjavila da NJemačka odbija ruski gas, a istovremeno je u Berlinu ministar rada i socijalnog staranja Hubertus Hajl napomenuo da bi odsustvo ruskog gasa NJemačku dovelo do dvostruke krize – do stagflacije, odnosno depresijacije (pad vrijednosti) novca praćene stagnacijom u ekonomiji.

Poseban problem za NJemačku je činjenica da je, prema ugovoru, Berlin dužan da plaća “Gaspromu” do 2030. godine, uzimao od njega gas ili ne, cijelu količinu predviđenog energenta, navodi “Geopolitika”.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...

Građevinske kompanije u Hrvatskoj nemaju dovoljno radnika, ne pomažu ni veće plaće

Nedostatak djelatnika te visoke cijene rada i materijala usporavaju...

Von der Leyen: Zabrana TikToka u EU nije isključena

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je...