Do zime 1.000 kubika gasa koštaće 3.500 evra

Datum:

Evropa će se veoma teško snabdjeti gasom za zimu, a stručnjaci najavljuju da će do nove sezone grijanja cijena 1.000 kubika gasa iznositi čak 3.500 evra.

Norveška kompanija “Rustad enerdži”, specijalizovana za analizu energetskog tržišta, podsjeća da je prije samo godinu dana cijena ruskog gasa bila između 70 i 100 dolara za 1.000 kubika, prenose Nezavisne.com

Ekonomski blickrig protiv Rusije nije uspio, a za Evropu postoje sve jasniji znakovi da se sukob samo produžuje, te da “prava igra”, zapravo, tek počinje.

Prognoza norveških analitičara, očigledno, već uzima u obzir novu stvarnost, u kojoj je Rusija počela da odgovara na sankcije Zapada.

“Gasprom” je ove sedmice prekinuo sve odnose sa svojim bivšim firmama-podružnicama u NJemačkoj i Poljskoj.

Koliko je stanje konfuzno svjedoči i situacija da je njemački šef diplomatije Analena Berbok u Kijevu izjavila da NJemačka odbija ruski gas, a istovremeno je u Berlinu ministar rada i socijalnog staranja Hubertus Hajl napomenuo da bi odsustvo ruskog gasa NJemačku dovelo do dvostruke krize – do stagflacije, odnosno depresijacije (pad vrijednosti) novca praćene stagnacijom u ekonomiji.

Poseban problem za NJemačku je činjenica da je, prema ugovoru, Berlin dužan da plaća “Gaspromu” do 2030. godine, uzimao od njega gas ili ne, cijelu količinu predviđenog energenta, navodi “Geopolitika”.

Povezani postovi
Related

Godišnja zarada do 145 hiljada KM: Ovo je jedan od najtežih poslova na svijetu

Rad na naftnoj platformi nije uopšte lak posao, zahtijeva...

Ukida se naplata policijskih kazni u gotovini

Od 1. jula 2022. godine novčane kazne za prekršaje...

Vlasnik plantaže: Zbog neradnika mi je propalo 50 tona trešanja

Na plantažama Zlatana Kljakovića Gašpića propalo je više od...

Jako nevrijeme pogodilo Srbiju: Vjetar čupao stabla, prevrtali se kamioni

Jako nevrijeme jutros je pogodilo Srbiju prilikom čega su padala...