Dodatne mjere štednje: Gradovi gase čak i uličnu rasvjetu

/

Pojedini njemački gradovi odlučili su skratiti vrijeme tokom kojeg je ulična rasvjeta upaljena da bi uštedjeli na električnoj energiji, čija cijena od februara nastavlja rasti kao posljedica ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Hina.

Aleksander Handšhuh (Alexander Handschuh) iz njemačke Udruge gradova i općina rekao je da gašenje ulične rasvjete jedna je u nizu mjera koje gradovi trenutno razmatraju.

Deset minuta

No mnogim je gradovima jedini izbor dodatno skratiti trajanje ulične rasvjete, pokazala je anketa koju je proveo dpa. Od 1. juna u gradu Veimaru (Weimaru) ulična će se rasvjeta paliti pola sata kasnije i gasiti pola sata ranije, što je mjera koja je isprva bila planirana za ljeto.

Uobičajeno vrijeme tokom kojeg je rasvjeta upaljena zimi skratit će se za samo 10 minuta, kazali su iz gradske uprave. Rezovima, kojima se štedi do 100.000 kilovatsati godišnje, uštedjet će se do 40.000 eura po sadašnjoj cijeni energije.

Plan je skratiti trajanje gradske rasvjete na pješačkim i biciklističkim stazama

Trajanje rasvjete

Vlasti u zapadnom gradu Majnzu (Mainzu) namjeravaju skratiti i trajanje gradske rasvjete na pješačkim i biciklističkim stazama, a u nekim je mjestima ono već skraćeno za 50 posto. Planiraju uvesti i uličnu rasvjetu koja će se paliti kad pješaci ili biciklisti prođu putem.

Zahvaljujući senzorima ulična rasvjeta u Darmštatu (Darmstadtu) prigušuje se i pojačava ovisno o tome koriste li se putevi. Otprilike polovica gradskog proračuna za električnu energiju troši se na uličnu rasvjetu, saopćili su nedavno iz ministarstva privrede savezne države Hese (Hesse).

Ali istočni gradovi Lajpcig (Leipzig) i Dresden oklijevali su skratiti trajanje gradske rasvjete zbog mogućeg uticaja na sigurnost na cestama. Javnost ipak većinom traži da javna rasvjeta ostane dužee upaljena, tvrdi glasnogovornik regije Oldenburg.

Izvor: Avaz.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...