Kadifica, vatreni ukras balkona i bašte

/

Za kadificu kažu da su vatreni ukrasi ljetnjih bašti. Ovaj laticama gusto okićeni cvijet raste u visinu od 20 centimetara do pola metra. Uspravnog je rasta, a glavna je razlika među vrstama kadifice je u kombinaciji boja u cvijetu i veličini cvijeta.

Većina vrsta ima zelene listove u obliku pera, a cvjetovi su u zlatnoj, narandžastoj, žutoj i bijeloj boji, veoma često sa bordo detaljima.

Kadifice se sade kao jednogodišnji cvijet, iako su višegodišnje vrste sve popularnije za uzgoj i njegu.

U zavisnosti od vrste, kadifica dobro raste u gotovo bilo kojoj vrsti zemljišta.

Većina vrsta kadifica koje se koriste u hortikulturi najbolje uspijevaju na dobro dreniranom tlu, iako neke vrste mogu dobro da tolerišu i sušne periode.

Zrelu kadificu treba gajiti samo na sunčanim mjestima.

Kadifica će proizvesti više cvijeća, ali manje listića ukoliko se uzgaja na tlu koje nije previše kvalitetno. Odlično se uzgaja i u saksiji, kao baštenska biljka, a vrlo često se koristi i kao rezani cvijet u buketima.

Kadificu zasadite u bašti sa razmakom najviše do 40 centimetara između biljaka, pošto prođe sva opasnost od mrazeva. Lako se uzgaja i iz sjemena, a najbolje uspijeva ako je posijete prvo u zatvorenom prostoru, a onda premjestite na otvoreno.

Zalivajte kadificu redovno dok se novi zasadi ne uspostave dobro, nakon čega biljke postaju prilično tolerantne na sušu, osim u periodima visokih temperatura, kada će ponovo morati redovno da se zalivaju.

Zalivajte ovu biljku na dnu, a nikako od vrha. Ukoliko voda dospije na listove i cvjetove, oni mogu da istrule.

Njega i održavanje kadifica podrazumijeva i da redovno uklanjate precvjetale cvjetove, kako bi produžili sezonu cvjetanja.

Izvor: Magično bilje

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Serviser upozorava kada klima uređaj može da se zapali

Tokom tropskih dana klima uređaji rade punom parom. U...

Super savjeti koji će vam pomoći da smršate kod kuće

Gubitak težine je stvar koja sada počinje da brine...

SAVJETI APOTEKARA Lijekove čuvajte na temperaturi ispod 25 stepeni

Neodgovarajuće čuvanje lijekova, usljed nedovoljnog stepena zdravstvene edukacije, predstavlja...

INZ: Prijete nam sunčanica i toplotni udar, koje su razlike, kako ih prevenirati

Iako tokom cijele sedmice bilježimo visoke temperature, meteorolozi su...