Kadifica, vatreni ukras balkona i bašte

/

Za kadificu kažu da su vatreni ukrasi ljetnjih bašti. Ovaj laticama gusto okićeni cvijet raste u visinu od 20 centimetara do pola metra. Uspravnog je rasta, a glavna je razlika među vrstama kadifice je u kombinaciji boja u cvijetu i veličini cvijeta.

Većina vrsta ima zelene listove u obliku pera, a cvjetovi su u zlatnoj, narandžastoj, žutoj i bijeloj boji, veoma često sa bordo detaljima.

Kadifice se sade kao jednogodišnji cvijet, iako su višegodišnje vrste sve popularnije za uzgoj i njegu.

U zavisnosti od vrste, kadifica dobro raste u gotovo bilo kojoj vrsti zemljišta.

Većina vrsta kadifica koje se koriste u hortikulturi najbolje uspijevaju na dobro dreniranom tlu, iako neke vrste mogu dobro da tolerišu i sušne periode.

Zrelu kadificu treba gajiti samo na sunčanim mjestima.

Kadifica će proizvesti više cvijeća, ali manje listića ukoliko se uzgaja na tlu koje nije previše kvalitetno. Odlično se uzgaja i u saksiji, kao baštenska biljka, a vrlo često se koristi i kao rezani cvijet u buketima.

Kadificu zasadite u bašti sa razmakom najviše do 40 centimetara između biljaka, pošto prođe sva opasnost od mrazeva. Lako se uzgaja i iz sjemena, a najbolje uspijeva ako je posijete prvo u zatvorenom prostoru, a onda premjestite na otvoreno.

Zalivajte kadificu redovno dok se novi zasadi ne uspostave dobro, nakon čega biljke postaju prilično tolerantne na sušu, osim u periodima visokih temperatura, kada će ponovo morati redovno da se zalivaju.

Zalivajte ovu biljku na dnu, a nikako od vrha. Ukoliko voda dospije na listove i cvjetove, oni mogu da istrule.

Njega i održavanje kadifica podrazumijeva i da redovno uklanjate precvjetale cvjetove, kako bi produžili sezonu cvjetanja.

Izvor: Magično bilje

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Ove godine zvijezde donose velike promjene za određene horoskopske znakove, a evo i koje

Saznajte da li ćete biti srećne ruke i da...

Spisak svih retrogradnih planeta u 2024: Dvije će napraviti totalni haos

Kada je riječ o astrološkim događajima koji izazivaju mnogo...

Pogledajte kako Enis Bešlagić pogađa hrvatske riječi: ‘Šta su pikule, bona?’

Enis Bešlagić (49), poznati glumac iz Bosne i Hercegovine,...

Jabučni ocat doprinosi mršavljenju i regulira šećer u krvi?

Pretilost postaje rastući globalni problem, a u želji da...