Savez općina i gradova: Apelacija Ustavnom sudu zbog Zakona o računovodstvu i reviziji FBiH

/

Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine bit će upućena apelacija povodom Zakona o računovodstvu i reviziji FBiH, kojim je bez konsultacija sa Savezom i jedinicama lokalne samouprave nametnuta obaveza da lokalne zajednice, ali i druge javne ustanove, svake godine vrše eksternu reviziju njihovog poslovanja.

To je saopćio navedeni savez nakon što je na trećoj sjednici Predsjedništva te asocijacije, održanoj 10. maja, donesena odluka o upućivanju apelacije Ustavnom sudu.

Predsjedništvo Saveza je tom prilikom razmatralo brojna pitanja od značaja za jedinice lokalne samouprave, poput aktivnosti vezanih za izradu metodologije pripadnosti i raspodjele javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine, u čijoj izradi učestvuju i predstavnici Saveza.

Predsjedništvu su prezentirani i izvještaji sa sjednica skupštinskih komisija Saveza na kojima su, između ostalog, razmatrani pitanje naknada koje komercijalne banke obračunavaju na prekomjernu likvidnost te inicijativa za uspostavljanje Mreže internih revizora općina i gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine ove godine obilježava 50 godina rada, pa je tim povodom za 14. juni u Neumu biti održana svečana sjednica na kojoj će biti dodijeljene plakete za kontinuiran doprinos u razvoju i unapređenju lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini i plakete za doprinos u razvoju Saveza općina i gradova FBiH.

Na sjednici Predsjedništva bilo je riječi i o različitim projektnim aktivnostima u čijoj provedbi učestvuje Savez, kao što su projekti “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, “Socijalna prava za ranjive grupe”, kao i druga bitna pitanja.

Izvor: Akta.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Pacijenti opet bez terapije jer nema citostatika, evo šta kažu oni koji ih nabavljaju i plaćaju

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i...

CIK, pored 7,4 miliona KM, traži još para za izbore

Centralna izborna komisija BiH (CIK) pisaće Ministarstvu finansija i...

Uključena i BiH: U 12 call centara razbijena kriminalna mreža koja se bavila prevarama

U akciji "Pandora", koju je podržao Europol, krajem aprila...

Građani BiH bi do kraja godine mogli imati digitalni novčanik: Znate li šta on podrazumijeva?

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka...