Prodaje se otočić u Jadranu: Bilo je mnogo zainteresiranih, no zbog jedne stvari svi su odustali

/

Od 1.244 hrvatska otoka, hridi i grebena, naseljeno je njih 66.

Više od 80 posto u vlasništvu je države, a ostali su u privatnom vlasništvu. Jedan od njih je Mali Kosmač u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koji se prodaje od 2016. godine.

Njegova površina od 5.000 kvadratnih metara u privatnom je vlasništvu starosjedioca iz Vinišća. Cijena mu je trenutno 700.000 eura, no iz agencije za N1 kažu da bi ona mogla narasti i do milion eura.

Zainteresiranih je kupaca, kaže vlasnica agencije za nekretnine Jasminka Biliškov, itekako bilo.

Ipak, svi su vrlo brzo odustali kada su shvatili da prostornim planom nije dozvoljeno građenje i kada bi se upoznali s propisima prostornog planiranja. Otok, kojeg je ekipa N1 televizije posjetila, okružen je oštrim stijenama te je na njega nemoguće pristati.

U unutrašnjosti ima makiju i nisko raslinje. Iz Splitsko-dalmatinske županije kažu da je pogodan isključivo za bavljenje poljoprivredom. Mišljenja mještana su podijeljena – jednu smatraju da se ne bi trebao prodavati, posebno strancima, dok drugi s time nemaju problema.

Agentica za nekretnine Jasminka Biliškov smatra da bi Hrvatska na sličnim otočićima mogla zaraditi ako dođe do promjene zakona i prostornoga plana. Do rasprodaje hrvatskih otoka, ipak, neće doći. Naime, činjenica je da se ne prodaje otok, nego zemljište na otoku. Njegova je obala pomorsko dobro kojim upravlja županija, a niko ne može biti njegov vlasnik.

Povezani postovi

Reagovalo udruženje: Usvojeni budžet FBiH je šamar poljoprivrednicima

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH oglasilo se nakon što je...

EU traži da BiH uvede vize Rusiji

Novi Savjet ministara BiH tek je stupio na dužnost,...

Temperatura i do minus 8, kakvo vrijeme nas očekuje za vikend

U BiH danas oblačno vrijeme većinom sa snijegom. Na...

Izvoz iz BiH u Hrvatsku porastao skoro 40 posto, izvezeno robe u vrijednosti preko milijardu eura

Iz Bosne i Hercegovine je tokom prošle godine najviše...