Evropska unija i Bosna i Hercegovina razmatraju provedbu EU finansiranja

/

Godišnji sastanak Nadzornog odbora za praćenje provedbe Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), koji podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu evropskih integracija, održan je 17. maja 2022. godine.

Sastanak je otvorio šef Delegacije EU/Specijalni predstavnik EU ambasador Sattler. Sastankom su kopredsjedavali g. Vassilis Maragos, šef Jedinice za Bosnu i Hercegovinu pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, i g. Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator sa bosansko-hercegovačke strane.

Cilj sastanka je bio da se sagleda realizacija tekuće podrške EU u Bosni i Hercegovini i izvrši planiranje provedbe predstojećih IPA III fondova.

Na sastanku Nadzornog odbora za praćenje provedbe IPA-e, naglašeno je da je djelotvorno korištenje IPA pomoći od iznimnog značaja u pružanju podrške provedbi sektorskih reformi i unapređenju evropskog puta BiH. Pored toga je naglašeno i to da su projekti osmišljeni kako bi se napravili konkretni koraci ka realizaciji suštinskih reformi koje imaju za cilj poboljšanje života građana BiH i omogućavanje BiH da preuzme prava, dužnosti, odgovornosti i pritiske povezane s članstvom u EU.

Razgovarano je i o poteškoćama u provedbi IPA projekata. U cilju realizacije IPA pomoći, potrebno je da BiH donese izmjene i dopune zakonâ te usvoji sektorske strategije širom države, kojima se definiraju ključni prioriteti i put ka ostvarivanju pune spremnosti za pristupanje. Nedostaje niz strategija širom države i potrebno je pripremiti važne zakone. Nadzorni odbor za praćenje provedbe IPA-e pozvao je na usvajanje zakonâ i strategija koji nedostaju, kao i na reviziju i usvajanje strategija čiji rok važenja je istekao ili će uskoro isteći.

Na sastanku je razmatrano i pitanje mehanizma za koordinaciju IPA-e. Nedostatak djelotvornog mehanizma za koordinaciju IPA-e utječe kako na programiranje tako i na djelotvornu provedbu IPA pomoći. Nedjelotvornost u programiranju i provedbi IPA-e će postati još relevantnija u okviru IPA III. U slučaju da vlasti u BiH ne budu u mogućnosti da daju relevantne i zrele prijedloge projekata, finansiranje BiH će biti značajno otežano.

Sastanku je prisustvovao i veliki broj zvaničnika na svim nivoima vlasti u BiH, kao i organizacije civilnog društva.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Fadil Novalić se javlja i iz zatvora u Vojkovićima: Povod su mu penzioneri

Zatvorenik i bivši premijer FBiH Fadil Novalić nekom je...

BiH bi mogla dobiti još jednu brzu cestu prema moru

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) reagirala je na dopise tri...

Zatvoren jedan smjer na autoputu A1

Zbog redovnog servisiranja tunela 1.mart na autocesti A1 zatvoren...

Veći broj radnih viza za Njemačku urušava ekonomiju u BiH

Nakon što je Njemačka odlučila da udvostručiti broj viza...