Izudin Ahmetlić: Branšu PVC i ALU stolarije očekuje veliki izazov, budite žilavi lavovi

/

“Mi smo ozbiljni biznismeni, znamo na koji način radimo i želimo biznise bez politike. Meni ne trebaju stranke, meni trebaju banke koje prate ozbiljne projekte”, kazao je Izudin Ahmetlić, vlasnik grupacije Hifa Oil na jučerašnjoj PIT WinDoorCon 2022 konferenciji industrije ALU i PVC prozora, vrata i fasada u Doboju u organizaciji Targer Engineering & Consultinga.

Ahmetlić je naglasio da je ovo prva ovakva konferencija, ali da vjeruje da nije zadnja.

“Otvorili ste ozbiljno štivo i znajte da ćemo svi doći do rezultata koji će biti bez ikakve dileme impresivni, međutim oni nisu posloženi”, rekao je on, dodajući da je odmah kontaktirao Privrednu komoru kako bi se raspitao na koji način napraviti udruženje i na koji način registrovati klaster, s obzirom da je na konferenciji naglašeno da je jedan od glavnih problema ove branše upravo ne postojanje nikakvog udruženja i klastera.

“Ove godine ćemo raditi preko 120 miliona KM poslova vezanih za PVC”, kazao je Ahmetlić, naglašavajući da je važno ulagati u ljude, kvalitetne materijale i dobru opremu.

“Veliki procesi se dešavaju na planeti, razdvajanje i povlačenje proizvodnje iz Kine, nesretni rat, pandemija i inflacija će napraviti takvo filtiranje da će ostati samo najžilaviji i zato vas pozivam da budete lavovi, ali žilavi lavovi. Ujedno držim da ono što je pred nama je zaista izazov za cijelu ovu branšu i hvala Targeru što ulaže znanje u organizacije”, poručio je on.

izudin

Admir Djedović, generalni direktor Euro Roala je kazao da je prema njegovoj procjeni ova branša na trećem mjestu po prihodu, a da se na prvom mjestu nalazi metaloprerađivačka, a zatim drvna industrija.

On je rekao da oni u Euro Roalu imaju dva pravca, prvi pravac djelovanja je industrija, a drugi je arhitektura.

“Naša vizija je biti regionalni lider u ponudi i distribuciji obojenih metala kao i sistema za arhitektonske i građevinske sisteme, te zadržati brzinu, fleksibilnost i kvalitet koji posjedujemo uz zaštitu interesa naših uposlenika, poslovnih partnera, vlasnika kao i šire društvene zajednice”, istaknuo je Djedović.

euro roal

Njihova misija je da budu partneri svim proizvođačima u metaloprerađivačkom sektoru i građevinskom sektoru, zatim da opslužuju kupce na najvišoj razini kroz korektan odnos, brzu isporuku, širok asortiman i kvalitet proizvoda.

“Cilj nam je biti dosljedni misiji i viziji, te dugoročno postati bitan faktor na internacionalnom nivou”, poručio je.

Izazovi današnjice 

Djedović je kao jedan od glavnih izazova u današnjem poslovanju naveo nabavku robe.

“Izazovi u trenutnom poslovanju jesu nabavka robe, trenutno svi imamo nedostatak roba i sirovina, dođeš s parama a nema robe. Zatim enorman rast cijena na berzama, cijene stalno rastu, mi u zadnjih 15 dana imamo pad na berzama i imamo pad potražnje na domaćem tržištu”, pojasnio je, dodajući da dolazi i do otkazivanja ponuda ali i tendera u BiH.

Kao jedno od glavnih pitanja izdvojio je pitanje zadržavanja radne snage u BiH, kazavši da radnici i sa dobrim poslovima napuštaju našu državu, i da je potrebno nešto učiniti po tom pitanju.

“Moramo obezbijediti alternativne dobavljače i optimizirati zalihe u narednom periodu na osnovu potreba i procjena kupaca”, kazao je Djedović, kazavši da je najvažnije zajedničko planiranje, a da se to u ovoj branši slabo radi.

“Mora se raditi na zajedničkom planiranju sa kupcima i fokus treba da bude na partnerskim odnosima kroz projekte. Potrebno je obezbijediti stabilnu naplatu projekata koliko je to moguće, a naš glavni cilj je da zbog vas dovedemo najbolje brendove, proizvođače i kvalitet naravno uz konkurentu cijenu”, zaključio je.

Izvor: Akta.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Sarajevo Business Bridge Awards – Nagrada mesnoj industriji Madi za projekat godine

Mesna industrija MADI dobitnik je nagrade Sarajevo Business Bridge Awards za...

Tri decenije inovacija u medijskoj i marketinškoj industriji

Prošlo je 27 godina otkako je TNT Group započeo svoju misiju...

ProCredit Bank, TRA i UTBiH o prekograničnom poravnanju emisije ugljika (CBAM)

ProCredit Bank, Udruženje termoenergetičara u Bosni i Hercegovini i...