Norveška nastavlja sa podrškom bh. pravosuđu

/

Norveška kao jedan od najvećih bilateralnih donatora Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine od njegovog osnivanja, nastavlja sa pružanjem podrške reformi pravosuđa kroz Projekat „Izgradnja pravosudnih kapaciteta“.

VSTV BiH će u naredne tri godine realizovati projekat u partnerstvu sa Sudskom administracijom Norveške, a Sporazum o saradnji ova dva pravosudna tijela potpisan je tokom boravka delegacije VSTV-a BiH u Norveškoj.

Sporazum o saradnji potpisali su predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija i direktor Sudske administracije Norveške, Sven Marius Urke.

Projekat izgradnje pravosudnih kapaciteta primarno je usmjeren na izgradnju kapaciteta VSTV-a BiH kao regulatornog tijela bh. pravosuđa, čija je ključna nadležnost izgradnja nezavisnog i odgovornog pravosuđa.

Uslov za nezavisno djelovanje pravosuđa predstavlja adekvatno finansiranje rada pravosuđa, zbog čega će fokus budućih aktivnosti Projekta biti na jačanju uloge VSTV-a BiH u pripremi budžeta sudova, planiranja kapitalnih ulaganja i definisanju stvarnih potreba za ljudskim resursima u sudovima.

Također, projektnim aktivnostima bit će obuhvaćena pitanja vezana za proces imenovanja i napredovanja sudija i tužilaca na temelju principa rada uspostavljenih u okviru Evropske mreže pravosudnih vijeća (ENCJ), kao i pitanja vezana za unapređenje rada krivičnih odjeljenja pilot sudova Projekta.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

U FBiH vrijednost prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvoda 106,8 miliona

Ukupna vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda vlastite proizvodnje poljoprivrednih preduzeća...

CIK-u odobreno dodatnih 4,17 miliona KM za Lokalne izbore 2024.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine danas je...

Od 142 načelnika u BiH samo su dva mlađa od 30 godina

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani...

Aero klub JMB Aircraft Germany na sarajevskom aerodromu

Članovi njemačkog aero kluba JMB Aircraft Germany sa 15...