Revizori otkrili nepravilnosti u radu pet kantonalnih ustanova

/

Iako se na to obavezala zaključkom iz 2021. godine, Skupština Kantona Sarajevo, na čijem čelu je predsjedavajući Elvedin Okerić, još nije razmatrala revizorske izvještaje za četiri ustanove Kantona Sarajevo u kojima je Ured za reviziju institucija u FBiH pronašao nepravilnosti i propuste u radu, piše Avaz.ba

Prema preporuci ove institucije, pred zastupnicima bi se trebali što prije naći izvještaji o radu JU „Djeca Sarajeva“, Ministarstva privrede, Ministarstva zdravstva i Zavoda za medicinu rada. Inače, na spisku su se nalazile i “Toplane”, ali o poslovanju ovog preduzeća raspravljalo se na sjednici.

Za ovih pet ustanova Ured je u svojim izvještajima dao 65 preporuka.

Na čekanju

– Skupština se obavezala razmatrati izvještaje o reviziji za ustanove Kantona Sarajevo, zajedno s akcionim planovima za otklanjanje potencijalnih slabosti i nepravilnosti. Zaključak nije realiziran u potpunosti. Skupština KS je od jula 2021. godine do sada, od pet objavljenih revizorskih izvještaja, razmatrala samo jedan – informaciju o obavljenoj finansijskoj reviziji KJKP „Toplane“ Sarajevo, dok su izvještaji za ostale četiri institucije još na čekanju – naveli su iz Centra civilnih inicijativa (CCI).

Zaštita interesa

O ozbiljnosti identificiranih propusta u radu institucija i potrebi za uključivanjem Skupštine, najbolje govori podatak da je Ured za reviziju izvještaj za Javnu ustanovu “Djeca Sarajeva” uputio i Kantonalnom tužilaštvu, skrećući pažnju na određene revizorske nalaze u njima.

– Zaštita javnog novca i interesa građana izabranim predstavnicima treba biti prioritet i da u ovim i sličnim slučajevima postupaju brzo i adekvatno, jer revizorski izvještaji, osim što detektiraju propuste, oni daju i preporuke kako da se ti propusti otklone. Upravo je to uloga Skupštine, da uspostavljenim nadzorom isprati realizaciju preporuka i osigura da se trošenje javnog novca odvija u zakonskim okvirima, te na taj način zaštiti građane čije interese zastupa – rekao je Alen Čular, projektni koordinator CCI-ja.

Ured za reviziju izvještaj za Javnu ustanovu “Djeca Sarajeva” uputio i Kantonalnom tužilaštvu, skrećući pažnju na određene revizorske nalaze u njima.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Građani jedva sastavljaju kraj s krajem, hrana sve skuplja

Poskupljenja hrane u Bosni i Hercegovini evidentna su svakog...

Onkološki pacijenti u BiH preskaču terapiju, za Taksol sedmično potrebno 540 KM

Po ko zna koji put stiglo je obavještenje da...

Danas će biti zatvoren smjer Zenica jug – Lašva u tunelu 1. mart

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po...

Poljoprivreda treba promjene: Podsticaji ne daju rezultate

U periodu od tri godine Federacija BiH za podsticaje...