Drljača: U hraniteljskim porodicama u FBiH smješteno 258 djece

/

U hraniteljske porodice trenutno je smješteno 258 djece na području Federacije BiH zahvljujući primjeni Zakona o hraniteljstvu.

Također, evidentirano je 299 hraniteljskih porodica.

Potvrdio je to u razgovoru za Fenu federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača navodeći da najviše djece u hraniteljskim porodicama, njih 78, ima u Zeničko-dobojskom kantonu, gdje su evidentirane 74 hraniteljske porodice.

Smještaj u porodično okruženje

– Zatim slijedi Tuzlanski kanton u kojem je 77 djece smješteno u hraniteljske porodice, a registrirano je 114 hraniteljskih porodica. U Kantonu Sarajevo imamo 65 djece hranitelja i 67 hraniteljskih porodica, a u Srednjebosanskom kantonu imamo 17 djece u hraniteljskim porodicama, a registrirano je 14 hraniteljskih porodica. U Zapadnohercegovačkom kantonu registrirano je 14 djece, te 12 hraniteljskih porodica, dok u Hercegovačko–neretvanskom kantonu ima 11 hraniteljskih porodica, ali nema evidentirane hraniteljske djece. U Unsko-sanskom kantonu imamo sedmero djece u hraniteljskim porodicama, a u tom je kantonu evidentirano sedam hraniteljskih porodica – rekao je Drljača.

Dodao je da u Posavskom, Bosanskopodrinjskom i Kantonu 10 nema registriranih hraniteljskih porodica niti djece hranjenika.

Od marta 2018. godine u primjeni je Zakon o hraniteljstvu, koji je omogućio djeci koja su privremeno ili trajno lišena roditeljskog staranja, zaštitu odnosno smještaj u porodično okruženje.

Primjena Zakona

– Kada je u pitanju primjena Zakona, sigurni smo da je doprinio boljoj zaštiti, rastu i razvoju djeteta u porodičnom okuženju, a to je bila i naša osnovna ideja vodilja, jer se radi o socijalno krajnje osjetljivom dijelu populacije o kojoj moramo i trebamo brinuti. Također, u proteklom periodu razvijena je mreža servisa za pružanje usluga smještaja djece u hraniteljske porodice na području cijele Federacije BiH – kaže Drljača.

Na osnovu raspoloživih podataka iz jedinstvenog informacionog sistema, navodi da je prosjek hraniteljske naknade u tradicionalnom hraniteljstvu 149 KM, a prosjek hraniteljske naknade u specijaliziranom hraniteljstvu je 288 KM. Prosjek naknade za izdržavanje hranjenika u tradicionalnom hraniteljstvu je 293 KM, a prosjek naknade za izdržavanje hranjenika u specijaliziranom hraniteljstvu je 480 KM.

– Sudeći prema podatku da do sada Ministarstvo nije zaprimilo niti jednu primjedbu na visinu iznosa naknada, vjerujemo da su hranitelji i hraniteljske porodice zadovoljne sredstvima koja dobijaju. Naravno, svi bi voljeli da je ekonomska situacija bolja i da su te naknade veće. Ono što sa sigurnošću mogu garantirati je da će ovo ministarstvo i u narednom periodu raditi sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi socijalno najosjetljivije kategorije stanovništva imale adekvatnu zakonsku zaštitu i pažnju – istakao je Drljača.

Raspoloživi podaci

S obzirom da jedna od bitnih zakonskih odredbi definira i obaveznu edukaciju hranitelja s ciljem unapređenja hraniteljstva, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike sa kantonalnim ministarstvima i centrima za socijalni rad, odnosno certificiranim edukatorima u oblasti hraniteljstva, kontinuirano organizira edukacije hranitelja kojim je obuhvaćena većina hraniteljskih porodica. Od početka primjene Zakona o hraniteljstvu organizirano je više od 60 edukacija u ovoj oblasti.

Zakonom je utvrđeno hraniteljstvo prema potrebama hranjenika u okviru kojeg je definisano tradicionalno hraniteljstvo, specijalizovano hraniteljstvo, hitno hraniteljstvo i povremeno hraniteljstvo, kao i hraniteljstvo prema statusu u okviru kojeg je definisano nesrodničko i srodničko hraniteljstvo.

– Na osnovu raspoloživih podataka s edukacija o hraniteljstvu koje je realiziralo ovo Ministarstvo u proteklom periodu može se konstatovati da je najviše zastupljeno tradicionalno srodničko hraniteljstvo, a povremeno hraniteljstvo najmanje. Naime, kroz provedene edukacije, evidentirano je oko 65 posto hraniteljskih porodica koje su pohađale edukaciju za tradicionalno srodničko hraniteljstvo – konstatovao je Drljača govoreći o primjeni Zakona o hraniteljstvu FBiH, piše Fena.

Izvor: Avaz.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...

Osobe sa navršenih 65 godina života se skidaju sa evidencije nezaposlenih, kako mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu?

U Federaciji Bosne i Hercegovine osobe na evidenciji nezaposlenih...