Gazanija: Sjajan izbor za vrtove i balkone koji su stalno na suncu

Datum:

Gazanija cvjeta od juna do oktobra, a cvjetovi bijele, žute, žutonarandžaste, ružičaste i crvene boje otvoreni su samo kad je lijepo i sunčano vrijeme.

Biljka koju ćete uočiti zbog njenih velikih cvjetova čije su latice kombinacija nekoliko boja. Ako ste u hladnijim kontinentalnim krajevima, gazanija neće preživjeti zimu. A ako se ipak uspije sačuvati, sljedeće godine njene stabljike dobiće još jedan red latica. Osim u posudama i žardinijerama, gazanije možete saditi i na gredicama – bitno je da imaju puno sunca i da temperatura noću ne pada ispod 10°C. Nemojte ih zalijevati ako je površina zemlje vlažna jer će korijen strunuti. Prihranjujte ih svake dvije sedmice i redovno čistite od ocvalih cvjetova.

Gazanija je porijeklom iz južne Afrike. U domovini se uzgaja kao trajnica, dok se kod nas uzgaja kao jednogodišnja biljka zbog neotpornosti na hladnoću i niske temperature. Spada u porodicu glavočika, Compositae. Raste u obliku grmića. Listovi podsjećaju na listove maslačka i zelene su boje.

Izvor:vecernji.hr

Povezani postovi
Related

Ljeto je doba intenzivnog kupanja na bazenima: Upoznajte se sa koristima, ali i rizicima

Svi oblici voda za kupanje pružaju radost rekreacije, pogotovo...

Deset namirnica koje zubari izbjegavaju jesti

Neke od namirnica u čijem okusu svakodnevno uživate imaju...

Kako uspješno rashladiti prostoriju bez klima uređaja

Našu zemlju zahvatio je toplotni val, a i narednih...

Najstarije “tačno vrijeme” odlazi u istoriju nakon 89 godina

Francuska, prva zemlja koja je uvela 'glasovni sat' koji...