Podržan prijedlog: PDV pet odsto na osnovne životne namirnice

/

Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH podržala je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost /PDV/, kojim je predviđeno da niža stopa PDV-a bude određena u visini od pet odsto za osnovne životne namirnice, dok bi za luksuznu robu iznosila 22 odsto.

Predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić konstatovala je da nisu podržani njeni amandmani koji su se odnosili na zaključak Narodne skupštine Republike Srpske da se, umjesto niže poreske stope od pet odsto, kako je predložio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, usvoji nulta stopa, a ova od 22 odsto da ostane ista.

Tokom rasprave na sjednici Komisije pomoćnik direktora Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Muharem Mašinović rekao je da UIO nije konsultovan prilikom predlaganja ovog zakonskog rješenja ni prilikom njegovog usvajanja u Predstavničkom domu.

“Ovakvim prijedlogom niže stope od pet odsto prihodi od indirektnih poreza se smanjuju u iznosu od 285 miliona KM, a sa nultom stopom gubici bi bili oko 400 miliona KM godišnje”, naveo je Mašinović.

On je istakao da UIO ni u kojem slučaju ne bi bio spreman da primjenjuje ovo zakonsko rješenje u roku od osam dana, kako se predviđa ovim zakonskim prijedlogom, jer se moraju prilagoditi softveri.

“Nastao bi problem sprovodivosti i nema sredstava za nove softvere”, poručio je Mašinović.

Komentarišući činjenicu da prilikom predlaganja Zakona nije konsultovan UIO, niti je svoj stav rekao Upravni odbor UIO, Majkićeva je rekla da Zakon o UIO kaže da ni zakonodavna ni izvršna vlast ne mogu predlagati ono što je vezano za politiku indirektnih poreza, bez stava ovog odbora.

“Bez njihovog stava, zakoni te prirode nisu legalni i o njima ne bi trebalo raspravljati”, naglasila je Majkićeva.

Ona je navela da uvijek pred izbore poslanici predlažu smanjenje stope PDV-a i akciza.

“Kako će se to odraziti na svakodnevni život nikoga ne zanima. UIO je dostavio taj zakon, a koliko to može biti problematično vidjećemo”, konstatovala je Majkićeva.

Ona je dodala da će se vidjeti kako će se o tome izjasniti Dom naroda.

Komisija je usvojila istovjetan tekst kako je predložio Predstavnički dom.

“Iz Direkcije za evropske integracije je naglašeno da viša stopa nije u skladu sa direktivama EU”, podsjetila je Majkićeva.

Komisija je od Kolegijuma Doma naroda zatražila produženje roka za dostavu izvještaja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama u drugoj komisijskoj fazi, koji je po skraćenom postupku predložio Savjet ministara.

Majkićeva je rekla da će se Komisija o ovom prijedlogu zakona izjasniti nakon što Direkcija za evropske integracije dostavi mišljenje o predloženim amandmanima, jer je na samoj sjednici nove amandmane predložila član Komisije Lidija Bradara.

“Riječ je o zakonu koji su iz paketa zakona o evropskim integracijama i o njima se treba izjasniti Direkcija”, napomenula je Majkićeva.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda nije podržala principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom.

“Tim prijedlogom se predviđalo da se izuzme Centralna izborna komisija BiH tako da se sredstva za ovu instituciju posebno regulišu, mimo budžeta institucija BiH”, rekla je Majkićeva.

Zbog odsustva predlagača, Komisija je za narednu sjednicu odgodila raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, u prvoj komisijskoj fazi, čiji je predlagač Savjet ministara.

Članovi Komisije usvojili su, u dijelu nadležnosti Komisije za finansije i budžet, izvještaj o radu Savjeta ministara za 2020. godinu, i to za Ministarstvo finansija i trezora, Agenciju za javne nabavke BiH i UIO.

Komisija je usvojila i Nacrt budžeta Kancelarije za reviziju institucija BiH za ovu godinu, kao i Program rada s godišnjim planom revizije Kancelarije za reviziju institucija BiH za ovu godinu.

Usvojeni su izvještaj o radu Komisije za finansije i budžet Doma naroda za 2021. godinu, te orijentacioni radni plan Komisije za finansije i budžet Doma naroda za ovu godinu.

Izvor: Akta.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Maturantima srednje škole dijele po 200 KM

Nastavljajući aktivnosti, koje su sklopu seta mjera podrške mladim...

Inspektori Porezne uprave FBiH zapečatili tri objekta u TK

Inspektori Porezne uprave FBiH - Kantonalnog poreznog ureda Tuzla...

Sprječavanja izborne krađe: Tešanj među općinama u kojima će biti uvedeni skeneri

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine usvojila je...

Meteorolozi i danas najavljuju pljuskove

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro. Po...