FUZIP: Održan godišnji sastanak vodnih inspektora u FBiH

/

Federalna uprava za inspekcijske poslova saopćila je da je na poziv glavnog federalnog vodnog inspektora, održan sastanak federalnih, kantonalnih i općinskih vodnih inspektora. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Agencije za vodno područje rijeke Save.

Glavna tema sastanka bila je nezakonito odlaganje i deponovanje zemljanog i kamenog materijala, komunalnog otpada u vodotoke prve i druge kategorije i njihova vodna dobra.

– Naime, tokom inspekcijskih nadzora uočeno je da pravne i fizičke osobe često  nezakonito deponuju zemljani i kameni materijal i komunalni otpad u korita i vodno dobro uz vodotoke rijeka i na taj način direktno onemogućavaju kontrolirani i neškodljivi protok vode. Time povećavaju ugroženost ljudi i materijalnih dobara štetnim djelovanjem voda, odnosno poplavama i erozijom – kazao je glavni federalni vodni inspektor Mirsad Smailagić.

Iz ove uprave ističu da su uzimajući u obzir važnost i aktuelnost ove teme na sastanku doneseni zaključci i prijedlozi na osnovu kojih će nadležnim federalnim, kantonalnim i općinskim ogranima biti upućene inicijative za osiguravanje preduslova za kvalitetniju primjenu  Zakona o vodama FBiH. Cilj je postizanje dobrog stanja i ekološkog potencijala površinskih i podzemnih voda, vodnih i uz vodu vezanih ekosistema, umanjenje šteta prouzrokovanih raznim štetnim djelovanjem voda, osiguranje potrebnih količina vode odgovarajuće kvalitete za razne namjene i podsticanje održivog korištenja voda, uzimajući u obzir dugoročnu zaštitu raspoloživih izvorišta i njihove kvalitete, saopćeno je iz ove uprave.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Koliko je BiH uradila na prilagođavanju privrede obnovljivim izvorima energije

Evropska komisija uvela je prošle jeseni mehanizam za ugljično...

U BiH pljuskovi i grmljavina: Evo šta nas očekuje za vikend

U BiH se očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno i...

Više od 50 posto ispitane djece u BiH doživjelo neprijatnosti na internetu

Prema istraživanju Vijeća Evrope, svaki peti maloljetnik doživio je...