Arnautović: Planira se cyber napad na sistem CIK-a. Moguća je katastrofa

Datum:

“U ovom trenutku očito je da se zakon ne provodi. Novca za izbore ima, a razlog može biti politički”, kaže Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH i dodaje da ima informacije o cyber napadu na sistem CIK-a.

Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH komentarisao je odluku ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande koji je bio protiv da Vijeće ministara osigura novac za Općinske izbore u oktobru koji su rapisani 4. maja ove godine.

“Novac može da dođe iz budžeta, ali i da se osigura Zakonom o finansiranju institucija. U ovom trenutku očito je da se taj zakon ne provodi. Novca ima, a razlog može biti politički. Ja mislim i mi u CIK-u kažemo da možemo provesti izbore. Budžet od prošle godine nije usvojen, a sredstva su nam već trebala 26. aprila prošlog mjeseca”, naveo je Arnautović za N1.

CIK je na zahtjev OHR- a i visokog predstavnika Christiana Schmidta dostavio dokument u kojem su naveli za šta je novac neophodan kako proces pripreme izbora ne bi bio ugrožen.

“Tu stoji koje su to radnje za koje nam je novac već trebao biti prebačen. Javne nabavke, štampanje listića. Papir nabavljamo iz inostranstva gdje se tajni znak ili vodeni žig utisne, Taj proces traje danima, ako neko uloži žalbu na regularnost procesa, sve se vraća na početak i još duže traje. Sve ove pripreme moramo početi 1. juna i svaki dan kašnjenja se prolongiraju izbori. Mi smo rekli da ih nećemo odgađati”, kaže Arnautović.

“Govore nam ne brinite ništa i ništa se ne dešava. Trebao nam je novac prije 15 dana, a zašto nam predsjedavajući Vijeća ministara Tegeltija nije dao ne znam, a govori da će sve biti uredu”, pita se Arnautović.

Istakao je da novca ima i da ne žele moliti za njega. Zakonom je predviđen novac za izbore i to se mora poštovati. Kaže da nije bitno da li će domaći političari naći kompromis i novac staviti na raspolaganje za CIK, ili će visoki predstavnik nametnuti takvu odluku, bitno je da se održe izbori.

“Ovjeravamo političke stranke i potpise, neke vraćamao da ispune uvjete jer nemaju potpunu dokumentaciju. Nakon toga, koalicije i nezavisne kandidatei kandidatske liste. Za ovo nije potreban novac, ali za sve ostalo jeste, glasače listiće itd”, rekao je Arnautović.

Arnautović kaže da je iz povjerjivih izvora dobio informaciju da se planira cyber napad na sistem CIK-a i bazu podataka i da bi to bila katastrofa.

Da li je to povezano sa dojavama o bombama u Kantonu Sarajevo, nije htio prejudicirati.

“U ponedjeljak ćemo razmoriti situaciju jer imamo upozorenja o cyber napadima, ali ne mogu reći više detalja. Naša IT služba nas uvjerava da smo u nedostatku sredstava i zaštite podataka i da je moguće da nam se napravi katastrofa u sistemu”, poručio je Arnautović.

Isto tako je istakao da su moguće opstrukcije izbora na dan održavanja izbora – da postoje strukture iz oba entiteta koje su spremne na to, da ne dozvole otvaranje glasačkih mjesta.

Povezani postovi
Related

Novalić čitao podatke s mobitela: Ovdje je benzin ravno 50 “feningi” manje nego u Hrvatskoj

Nakon predstavljanja izvještaja žestoke kritike je uputio zastupnik Damir...

Prof. Domazet objasnio: Cijene goriva nisu uvjetovane samo cijenama nafte, to je zabluda

Vidio sam jučer nekoliko objava u kojima ljudi (nekoliko...

Zatvorenicima mesa za 5,2 miliona KM, raspisan tender za nabavku

Ministarstvo pravde Federacije BiH raspisalo je nedavno tender za nabavku mesa...

Vlada FBiH iduće sedmice o Programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenici premijera, federalni...