Objekti neperspektivne vojne imovine u Goraždu bit će ponuđeni privrednicima

/

Dio lokaliteta Kasarne Šišeta i Goražde I, odnosno objekte neperspektivne vojne imovine, Vlada FBiH ustupila je na korištenje, na neodređeno vrijeme BPK Goražde čime se otvara mogućnost za nova privredna ulaganja.

Riječ je o zemljištu ukupne površine 30.000 metara kvadratnih od čega na 5.000 kvadrata već postoje izgrađeni objekti. Komisija resornog ministarstva privrede izvršila je pregled i utvrdila stanje svih objekata nekadašnje imovine u centru grada koji će u narednom periodu biti ponuđeni privrednicima za nova ulaganja.

“Objekti su zapušteni i u prethodnom periodu služili su za sve što je bilo odbačeno i rashodovano, a sad će se očistiti i nakon toga će biti raspisan javni poziv svim zainteresiranim pravnim licima. Na ovom lokalitetu već je smještena firma za preradu plastike i azil za pse, međutim ima još prostora za nova ulaganja”, smatra Haris Salković, ministar privrede ovog kantona.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Fokus Ministarstva za privredu je kasarna Goražde I gdje je bilo petnaest objekata, od kojih je pet montažnih već rasformirano.

“Ostalo je još deset objekata kvadrature od nekih 400 do 500 metara kvadratnih, pa čak i 1.000, koje već koriste institucije kantona za skladište, ali nismo sigurni da se to koristi u prave svrhe, pa je Komisija zadužena od Vlade BPK Goražde u obavezi da preispita sve pravne osnove po kojim se koristi ta imovina. Siguran sam da će to ići u tom pravcu da se objekti oslobode i vrate svrsi. Nakon toga, mi ćemo ići u zaštitu od daljeg propadanja, a potom i raspisati javni poziv na koji će se moći prijaviti zainteresovani privredni subjekti koji žele ulagati i omogućiti nova zapošljavanja”, kaže Salković.

Najavio je da će ministarstvo privrede najkasnije za tri mjeseca, objaviti javni poziv za privredne subjekte koji žele ulagati na ove dvije lokacije, piše Klix.

 

Povezani postovi

Kako mladi biraju posao u BiH: Prvo gledaju platu pa sve ostalo

U godinama kontinuirane ekonomske krize, u kojima su se...

Podignuta optužnica za poreznu utaju: Firma iz Doboja oštetila državu za 600.000 KM

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za...

Uhapšen advokat, pronađena četiri pištolja i 435 komada municije

Advokat Dragan Stupar predat je jutros Republičkom tužilaštvu, a...