Objekti neperspektivne vojne imovine u Goraždu bit će ponuđeni privrednicima

/

Dio lokaliteta Kasarne Šišeta i Goražde I, odnosno objekte neperspektivne vojne imovine, Vlada FBiH ustupila je na korištenje, na neodređeno vrijeme BPK Goražde čime se otvara mogućnost za nova privredna ulaganja.

Riječ je o zemljištu ukupne površine 30.000 metara kvadratnih od čega na 5.000 kvadrata već postoje izgrađeni objekti. Komisija resornog ministarstva privrede izvršila je pregled i utvrdila stanje svih objekata nekadašnje imovine u centru grada koji će u narednom periodu biti ponuđeni privrednicima za nova ulaganja.

“Objekti su zapušteni i u prethodnom periodu služili su za sve što je bilo odbačeno i rashodovano, a sad će se očistiti i nakon toga će biti raspisan javni poziv svim zainteresiranim pravnim licima. Na ovom lokalitetu već je smještena firma za preradu plastike i azil za pse, međutim ima još prostora za nova ulaganja”, smatra Haris Salković, ministar privrede ovog kantona.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Fokus Ministarstva za privredu je kasarna Goražde I gdje je bilo petnaest objekata, od kojih je pet montažnih već rasformirano.

“Ostalo je još deset objekata kvadrature od nekih 400 do 500 metara kvadratnih, pa čak i 1.000, koje već koriste institucije kantona za skladište, ali nismo sigurni da se to koristi u prave svrhe, pa je Komisija zadužena od Vlade BPK Goražde u obavezi da preispita sve pravne osnove po kojim se koristi ta imovina. Siguran sam da će to ići u tom pravcu da se objekti oslobode i vrate svrsi. Nakon toga, mi ćemo ići u zaštitu od daljeg propadanja, a potom i raspisati javni poziv na koji će se moći prijaviti zainteresovani privredni subjekti koji žele ulagati i omogućiti nova zapošljavanja”, kaže Salković.

Najavio je da će ministarstvo privrede najkasnije za tri mjeseca, objaviti javni poziv za privredne subjekte koji žele ulagati na ove dvije lokacije, piše Klix.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Elektroprivreda BiH uputila prijedlog za povećanje cijena električne energije

Nakon što je Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK)...

CIK poništio tender za štampanje glasačkih listića, niko se nije javio

U okviru otvorenog postupka javne nabavke, danas u 14...

Za 4 mjeseca uvezli smo alkohola za 75,6 miliona maraka

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na...

Bosna i Hercegovina dobila je 98 novih graničnih policajaca

Danas je održana svečana ceremonija polaganja zakletve 11. klase...