Šta je razlog za duga čekanja na radiološku dijagnostiku u medicinskim ustanovama?

/

Magnetna rezonanca (MR) je savremena radiološka, dijagnostička metoda koja pruža detaljnu sliku cijelog organizma. U BiH čekanje na ovu važnu dijagnostiku, ponekad traje i do godinu dana.

Budući da se građani svakodnevno žale na duge liste čekanja za radiološku dijagnostiku, za komentar smo pitali tuzlanski Univerzitetski klinički centar i sarajevsku Opću bolnicu.

“U Općoj bolnici se rade klasične rengenske procedure, ultrazvuci za koje nema čekanja, te CT i MR pregledi. Lista čekanja za CT je do 2 mjesea, dok su čekanja za MR smanjene na manje od 3 mjeseca”, navdeno je u odgovoru.

Iz Opće bolnice ističu da nisu tačni navodi da ukoliko je pacijent spreman da plati za takvu uslugu, istu odmah može dobiti bez čekanja.

Ističu kako se dugo čeka na MR jer je to najsloženija visoko tehnološka procedura, gdje pregled i analiza dugo traju, te zahtijevaju angažman većeg medicinskog tima, a u BiH i okruženju nedostaje radiologa.

Za komentar smo pitali i UKC Tuzla koji je u prethodnoj godini dobio 9 novih aparata za radiološku dijagnostiku.

“Klinika za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC-a Tuzla vrši dijagnostičke usluge iz oblasti CT, MR, ultrazvučne dijagnostike dojke, abdomena, krvnih sudova, štitne žlijezde, mamografije, standardne RTG dijagnostike, interventne radiologije, denzitometrije, hormonalnih analiza”, kazali su iz UKC-a Tuzla.

Ističu kako lista čekanja ne prelaze 30 dana niti na jednoj od navedenih dijagnostika, osim pacijenta kojima kontrolni pregledi ne zahtijevaju drugačije.

“Hitni pacijenti se ne naručuju i dijagnostika se završava odmah. Onkološki pacijenti izuzeti su od standardnih protokola naručivanja i njima se dijagnostika završava prema planu terapije, kao i usklađivanju sa terminima konzilija”, naveli su u odgovoru iz UKC-a Tuzla.

Pacijenti koji plaćaju uslugu MR dijagnostike za takvo nešto moraju imati indikaciju ljekara specijaliste, a na UKC-u Tuzla takvi pacijenti nemaju prednost u smislu kraćeg čekanja termina, te se naručuju u skladu sa raspoloživosti narudžbi kao i pacijenti kojima trošak snosi nadležni Zavod zdravstvenog osiguranja.

“MRI dijagnostičke usluge se u Klinici za radiologiju i nuklearnu medicinu završavaju u roku od 30 dana, i to shodno potpisanom Ugovoru o pružanju MR dijagnostičkih usluga potpisanim sa ZZO TK. MR dijagnostika u Klinici za radiologiju i nuklearnu medicinu se izvodi svakim radnim danom, u dvije smjene. Uz to, rad je nerijetko organiziran vikendom, kako liste čekanja ne bi prelazile 30 dana. Napominjemo da su onkološki pacijenti izuzeti od navedenog, te imaju apsolutni prioritet”, nevedeno je u odgovoru UKC-a Tuzla.

Istakli su kako je situacija u Klinici za radiologiju i nuklearnu medicinu bolja no što je bila u prethodnom periodu, te kako se nije drastično mijenjala ni za vrijeme pandemije.

“U protekloj godini pacijentima je pruženo oko 25.000 CT pretraga, 4.500 MR pretraga, 138.000 RTG pretraga, 102.000 pretraga i pregleda na Odjeljenju nuklearne medicine, 5.000 UZ pregleda dojke, 2.500 mamografskih pretraga”, ističu iz UKC-a Tuzla.

Budući da je Klinika u prethodnih godinu dana dobila devet novih aparata ( dva UZ aprata, CT, dva digitalna mobilna RTG aparata, dva digitalna RTG aparata, digitalni skopijski uređaj i analizator za nuklearnu medicinu) rukovodstvo Klinike će u narednom periodu nastojati da se liste čekanja dodatno skrate.

Ipak iskustva građana su najčešće duge liste čekanjai to su neke od glavnih zamjerki na rad javnih zdravstvenih ustanova.

Koliko imamo nezaposlenih doktora i inžinjera radiologije

Radiologija je medicinska disciplina koja u dijagnostici primjenjuje medicinsko snimanje. Inžinjeri medicinske radiologije provode snimanja koja omogućuju prepoznavanje i praćenje toka bolesti. Najpoznatije je snimanje u kojem se primjenjuju rendgenske zrake, radiografska tehnika skeleta kao i CT.

Za podatke o broju inžinjera medicinske radiologije te doktora radiologije koji se nalaze na evidencijama službi za zapošljavanje u FBiH, pitali smo Federalni zavod za zapošljavanje.

Trenutno je BPK jedini koji na birou nema evidentiranih inžinjera medicinske radiologije, dok Kanton Sarajevo ima 99 inžinjera u evidencijama službi za zapošljavanje.

U Tuzlanskom kantonu 16 je doktora medicine – radiologa koji se nalaze na birou rada, dok je u HNK 44 inžinjera medicinske radiologije nezaposleno. Posavski kanton također ima nezaposlenih inžinjera medicinske radiologije (3) kao i Zapadnohercegovački kanton u kojem se na evidenciji nezaposlenih nalazi 8 inženjera medicinske radiologije.

Direktori kliničkih centara su se proteklih godina, posebno za vrijeme pandemije koronavirusa žalili na nedostatak radiologa. Čini se kako institucije ne rade dovoljno kako bi pomogle kadriranje javnih medicinskih ustanova, te time spriječile odlazak visokoobrazovanog medicinskog kadra iz naše države, što bi pružilo građanima brzu i efikasnu uslugu, piše Klix.

 

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Influenserica Adna Helić se oglasila nakon izlaska iz pritvora: “Čista savjest…”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije...

Parlamentarci iz BiH diskutovali o pravednoj energetskoj tranziciji

Peti panel Energetskog samita 2024 u Neumu okupio je...

Zapečaćeno šest objekata, izrečene kazne od 36.900 KM

Poreski inspektori su na području Tuzlanskog kantona zapečatili šest...

Nacrt usvojen, poslodavci i sindikati saglasni: Radnici u trgovini korak bliže neradnoj nedjelji

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona...