Naša stranka Tešanj: Povećanje plaća općinske administracije koštat će građane općine Tešanj 40.000,00 KM

/

Najnovija Odluka Općinskog vijeća Tešanj, o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata Općine Tešanj i Općinskog pravobranilaštva, usvojena na 16. (tematskoj) sjednici, održanoj 25.5.2022. godine, građane općine Tešanj koštat će 40.000,00 KM na godišnjem nivou.

Vijećnik Naše stranke u OV Tešanj Nermin Deljkić, sa još dvojicom vijećnika, nije podržao usvajanje Odluke, smatrajući je neprimjernom u okolnostima kada je prosječna plaća radnika Tešnja među najnižim na prostoru FBiH. Nažalost, tri glasa PROTIV su bila nedovoljna da se ponuđeni Prijedlog odluke „obori“, u odnosu na većinu sačinjenu od pozicije i „opozicije“ koja je usvojila, za nas iz Naše stranke, neprihvatljivu Odluku.

U obrazloženju za donošenje Odluke predlagač Načelnik Općine Tešanj gosp. Suad Huskić „analizira postupanje Općina i Gradova“ na području ZDK, koje su već usvojile sličnu Odluku, navodeći primjere; Visokog, Zavidovića, Kaknja, Breze, Doboj Juga i Usore, pri tome zanemarujući činjenicu da je prosjek plaće u navedenim općinama veći u odnosu na plaće na prostoru općine Tešanj, čime pokazuje odsustvo bilo kakve empatije prema svojim sugrađanima.

Načelnik Općine Tešanj gosp. Suad Huskić u svom obrazloženju ne staje samo na gore navedenom primjeru,već dodatno pokušava pravdati razloge za donošenje Odluke pravdajući je time da se radi tek o cca 40.000,00 KM.

Naravno, za Načelnika 40.000,00 KM ne predstavlja neki iznos, uzimajući u obzir da je njegov ukupni godišnji prihod „načelnikovanja“ 40.100,00 KM, koji ga ubraja među nabolje plaćene načelnike u  FBiH, a u ZDK zauzima drugo mjesto po visini plaće.

Na kraju se pitamo da li su Predlagač Odluke, ali i oni koju su glasali za njeno usvajanje, imali u vidu najnižu prosječnu plaću tešanjskog radnika u ZDK, ili pak činjenicu da se za ovo povećenje plaća mora izdvojiti  oko 100 prosječnih penzija u FBiH, navodi se u saopćenju Naše stranke.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Amina Kopić: Učenica generacije 2020 – 2024 “JU Srednje tehničke škole” Tešanj

Učenica generacije "JU Srednje tehničke škole" Tešanj je Amina...

Narcis Halilović predsjednik Bosanskog pozorišta Tešanj: U kulturu se jako malo ulaže

Gost našeg podcasta bio je Narcis Halilović, koji je...

MANN+HUMMEL pruža podršku mladim talentima: Ponosni smo što podržavamo obrazovanje

U MANN+HUMMEL BA vjerujemo da je obrazovanje temelj uspješne...

Tešanj: Pronađeno i uklonjeno neeksplodirano ubojno sredstvo

Kako je saopćeno iz Civilne zaštite općine Tešanj Operativni...