Opet kasnimo za zemljama regiona: Ništa od novog popisa stanovništva

/

Bosna i Hercegovina i ovaj put zaostaje za zemljama regiona i već je izvjesno da popis stanovništva neće biti obavljen u 2023. godini, za kada je to bilo predviđeno.

Politička previranja

Naša zemlja već sada nema tačne podatke o broju stanovnika, budući da svi dostupni podaci govore o masovnom odlasku, upozoravaju sociolozi.

Sociolog Amer Osmić kaže za “Avaz” da zbog političkih previranja u našoj zemlji ne možemo biti optimistični po pitanju donošenja zakona o popisu stanovništva i da to predstavlja enorman gubitak za BiH.

– Mi bismo, prema desetogodišnjim ciklusima prema kojima se vode popisi stanovništva, novi popis trebali provesti 2023. da bismo mogli upratiti određenu vrstu trendova kretanja stanovništva u odnosu na 2013. godinu – govori Osmić.

Na taj način bismo dobili preciznije podatke jer, kako navodi Osmić, prema mnogim istraživanjima i procjenama, situacija je, kada je riječ o stanovništvu, znatno drugačija od podataka kojima raspolažemo iz 2013. godine.

– Migracije, mortalitet, ali i vrlo loš negativan prirodni priraštaj značajno su utjecali na stanovništvo u BiH – mišljenja je Osmić.

Šanse za popis stanovništva u 2023. godini su minimalne.

Radna grupa

– To je jedan vrlo složen proces, posebno s demografskog aspekta, i iziskuje barem godinu do godinu i po veoma intenzivne pripreme s timovima. Nažalost, koliko sam ja upoznat, mi smo daleko od bilo kakvih priprema, tako da su moje prognoze, kako sada stvari stoje, da mi nećemo biti u stanju provesti izbore svakih 10 godina – ističe Osmić.

Agencija za statistiku BiH je 2019. godine, nakon što je dobila zadatak od Vijeća ministara da pokrene aktivnosti na pripremi Prijedloga zakona o popisu stanovništva u BiH, formirala radnu grupu za izradu prijedloga teksta navedenog zakona.

– U dopisu Vijeća ministara BiH nisu navedeni rokovi za izvršenje zadatka – kazali su nam iz Agencije za statistiku BiH.

Radna grupa Agencije za statistiku BiH za izradu teksta zakona o popisu stanovništva u BiH uradila je prijedlog teksta zakona i dostavila ga entitetskim zavodima na mišljenje.

Hrvatska i Srbija

Prema popisu stanovništva koji je Hrvatska provela u 2021., zabilježeno je da se broj stanovnika smanjio u odnosu na 2011. godinu za skoro 400 hiljada. Srbija je zbog pandemije koronavirusa prolongirala popis stanovništva i on će biti realiziran u oktobru ove godine, piše Avaz. 

 

Povezani postovi

Reagovalo udruženje: Usvojeni budžet FBiH je šamar poljoprivrednicima

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH oglasilo se nakon što je...

EU traži da BiH uvede vize Rusiji

Novi Savjet ministara BiH tek je stupio na dužnost,...

Temperatura i do minus 8, kakvo vrijeme nas očekuje za vikend

U BiH danas oblačno vrijeme većinom sa snijegom. Na...

Izvoz iz BiH u Hrvatsku porastao skoro 40 posto, izvezeno robe u vrijednosti preko milijardu eura

Iz Bosne i Hercegovine je tokom prošle godine najviše...