Izmijenjen član 30. Uputstva o postupku izvoza, omogućen efikasniji nadzor nad robama

Datum:

Odbor Udruženja međunarodnih špeditera Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH na svojoj 24. Sjednici razmatrao je trenutne probleme međunarodnih špedicija koje posluju na teritoriji BiH.

Jedan od uočenih problema sa kojim se susreću učesnici u vanjskotrgovinskom poslovanju, a posebno izvoznici, u momentu kada carinskim i poreskim organima trebaju dokazivati istup robe iz Bosne i Hercegovine, Odbor Udruženja međunarodnih špeditera Vanjskorgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH, svojim Zaključkom broj 03-03-4-1268/21-3 od 08.12.2021.godine, predložio je izmjenu i dopunu člana 30. stav 3. Uputstva o postupku izvoza („Službeni glasnik BIH“, broj 72/06).

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine je donio Uputstvo o izmjenama uputstva o postupku izvoza koje je objavljeno 20.05.2022.godine i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku BiH”.

Navedeno Uputstvo nije mijenjano preko 15 godina, a privredna kretanja kao i osposobljenost UINO BIH za praćenjem tokova roba je u svakom slučaju poboljšana.

Elektronsko praćenje razduženja prijava je evoluiralo kao i realne potrebe privrede i izvoznika. Također, većina zemalja u koje privrednici iz BiH izvoze robe umjesto “papirnatog“ oblika uvozne deklaracije imaju elektronske ispise, te dosadašnje Uputstvo nije bilo adekvatno, odnosno neučinkovito je u smislu mogućnosti dokazivanja istupa robe iz BiH.

Ovim izmjenama omogućio se efikasniji nadzor nad robama, postupci za dobijanje potvrde o indirektnom istupu robe iz BiH jasnijim i transparentnijim.

Svi učesnici u vanjskotrgovinskom poslovanju, a posebno izvoznici, imaju jasno definisane mogućnosti dokazivanja istupa roba, pogotovo izvoznici koji robe prodaju na paritetu EXW, FCA i nemaju realni nadzor nad robom nakon što je predaju prijevozniku na otpremu.

Izvor: Akta.ba

Povezani postovi
Related

Održana sjednica UO BNF-a

U utorak 06. 12. 2022. godine održana je redovna...

Vlada FBiH donijela odluku o isplati 100 KM jednokratne pomoći nezaposlenim osobama

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu je,...

Ombudsmen za zaštitu potrošača BiH zatražio informacije u slučaju flaširanih voda

Ombudsmen za zaštitu potrošača BiH je uputio predstavku Zavodu...

Buduća državna vlast već planira sječu kadrova, ovo su direktori kojima je istekao mandat

Nova vlast znači i novu raspodjelu resora odnosno nove...