Meso poskupjelo i do 50 posto

Datum:

Juneće meso je u posljednjih nekoliko mjeseci poskupjelo više od 50 posto, svinjsko 35 do 40 posto, dok je cijena pilećeg mesa u blagom padu, ali je i dalje visoka u marketim, izjavio je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković.

On je naveo da domaće proizvođače zanima cijena žive vage stoke i da ona nije na nekom zadovoljavajućem nivou, jer farmeri imaju najmanje koristi, uvozni lobi ponovo ima najveću korist, a najveću cijenu plaćaju krajnji potrošači.

“Konstantno imamo problem kada je riječ o proizvodnji mesa u BiH. Posljednjih 15 godina upozoravamo i apelujemo na nadležne da se zaštiti domaća prozvodnja, a onda usmjerimo sredstva u razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje, naročito stočarstva kao okosnice razvoja poljoprivrede svake normalne zemlje”, rekao je Marinković, dodajući da apeli nisu urodili plodom.

On napominje da se danas i Evropa, koja je suočena sa krizom izazvanom pandemijom, a zatim i krizom u Ukrajini, okreće vlastitoj proizvodnji, da im proizvodnja pada, ali oni i dalje upumpavaju novac poljoprivrednim proizvođačima radi obezbjeđivanja hrane za svoje stanovništvo.

“S obzirom na to da smo uvozno orijentisani, opet smo zavisni od kretanja cijena na svjetskom tržištu. Budući da je naša proizvodnja godinama ugrožena ubijeđeni smo da će doći do dodatnog rasta cijena mesa na tržištu”, kaže Marinković.

Prema njegovim riječima, meso će vrlo brzo predstavljati luksuz, a ne osnovna životna namirnice i kupovaće ga samo bogati.

Marinković je dodao da to nisu nikakve izmišljotine i da se ne nazire dalji trend pada cijena sojine sačme i žitarica u ishrani stoke.

Izvor: Akta.ba

Povezani postovi
Related

Novalić čitao podatke s mobitela: Ovdje je benzin ravno 50 “feningi” manje nego u Hrvatskoj

Nakon predstavljanja izvještaja žestoke kritike je uputio zastupnik Damir...

Prof. Domazet objasnio: Cijene goriva nisu uvjetovane samo cijenama nafte, to je zabluda

Vidio sam jučer nekoliko objava u kojima ljudi (nekoliko...

Zatvorenicima mesa za 5,2 miliona KM, raspisan tender za nabavku

Ministarstvo pravde Federacije BiH raspisalo je nedavno tender za nabavku mesa...

Vlada FBiH iduće sedmice o Programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenici premijera, federalni...