Zbog sumnjivih transplatacija organa u bolnici u Zagrebu zabranjen dio zahvata

/

Inspekcija Ministarstva zdravstva otkrila je povrede Kodeksa medicinske etike i deontologije u slučaju dvije transplantacije u KBC-u Zagreb 2019. godine.

Predmet su proslijedili Hrvatskoj liječničkoj komori i Državnom tužilaštvu radi sumnje u trgovinu organima, a doneseno je rješenje o privremenoj zabrani presađivanja bubrega s nesrodnih davatelja, piše Avaz.ba.

– Napokon smo dočekali da Ministarstvo reaguje i sve pohvale na njihovo brzo upućivanje DORH-u. Od liječničke komore također je potvrđeno da je prekršena medicinska etika. ALI, sankcija nema! Ako je bolnica Merkur odbila napraviti transplantacije sa živog donora jer su postojale ozbiljne sumnje na trgovinu organima; prezentirajući primaoc elitnog društvenog statusa, a davaoc socijalni slučaj, kako je moguće da je da je Rebro to isto odobrilo? Zar postupak i uslovi po zakonima iste države ne bi trebali biti isti za sve javne ustanove? Odgovorne institucije se ne ponašaju kao da je ovo interes javnosti, a što zasigurno jest i to historijski jer je ovo prvi slučaj sumnje trgovine organima u RH – poručili su iz Hrvatskog udruženja za prava pacijenata te dodali:

– Ako smo mislili da smo sigurna zemlja od trgovine organima, trebamo biti svjesni da se to događa i u našem okruženju. Nažalost neki i zdravlje mogu i pokušavaju kupiti novcem, no zabrinjava nas činjenica da ako se nije zaustavilo i sankcioniralo ono sto je utvrđeno u našoj najvećoj bolnici, da li se takva praksa i dalje nastavlja i jeli moguće da imamo državne institucije koje će pred ovim zatvoriti oči. Šta onda može očekivati pacijent kojem su mu prekršena “samo” prava? Interesantno je da za ovakav čin na Rebru niko nije imao priziv savjesti već su sudjelovali u ugrožavanju nečijeg života.

Iz dokumentacije koja je u posjedu UNE vidljivo je da je prvi “sumnjivi” par prethodno odbijen u KB Merkur, o čemu je Ministarstvo zdravstva na vrijeme obavijestilo transplantacijski tim u KBC-u Zagreb. Naime, primatelj organa je mladi muškarac iz Hrvatske, no njegov socijalni status nije naveden, niti je evaluiran odnos s donatorom koji je mlađi muškarac iz Pančeva, vozač kamiona. Dakle, osoba niskog socijalnog statusa.

U psihološkom nalazu darivatelja zapisano je tek da je sposoban shvatiti postupak i dati informirani pristanak.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...